Да бъдеш грамотен означава да умееш правилно да произнасяш думи и да пишеш без грешка – това е необходимо на всеки образован човек.

Финансовата грамотност обаче изисква не само да разбирате що е то инфлация и дефлация и по какъв начин се черпят валутните ресурси на страна, но и да умеете да съставяте елементарен семеен бюджет и да спестявате пари за бленуваната кола.

За да ви помогнем да запълните пропуските в своята финансова грамотност, подбрахме 7 YouTube канала. Те са увлекателни и образователни.

Смирнова & Co. Персонален съветник


Става дума за видео новини от Натали Смирнова, генерален директор на Смирнова & CO. Персональный советник.

Наталия подробно ще ви разкаже за личното финансово планиране и инвестициите и ще ви помогне да се сдобиете с необходимите финансови инструменти.

Pavel Bagriantsev


Каналът на предприемача Павел Багрянцев. Той първоначално е замислен като видеоблог за бизнес и обучаване на финансова грамотност. В момента функциите му са разширени – има клипове за саморазвитие и личен стил.

Павел говори на достъпен език. Това е ключово за един истински бизнесмен.

Успешен инвестор


На този канал доцент от Висшето училище по икономика в Русия разяснява главните икономически понятия с думи, които и деца ще разберат.

Сред темите са управление на лични финанси, личен капитал, банкова система, фондови пазари, инвестиране и т.н.

PragerU


Този канал може да ви разкаже в рамките на 5 минути за науката, икономиката и грамотните инвестиции.

Програмата е насочена към американската аудитория, но благодарение на интересния формат и актуалните теми, видеата са полезни за всеки.

CrashCourse


Каналът обхваща огромно количество разнообразни теми: игри, философия, физика, политика, астрономия, психология, литература, история. А също така и икономика.

Влезте в списъци и изберете Economics – там в момента има 35 видеа.

Основи на финансите. Онлайн курс


Образователен проект на Новосибирския държавен университент. „Основи на финансите“ ще ви разкаже за парите, как са се появили, как да водим личния и семейния бюджет, какво представляват корпоративните финанси и макроикономиката.

Училище за млади милионери


Деца обясняват що е то лични финанси, как се борави с тях, как се икономисва и т.н.