Редовното пушене на канабис може да увреди зрението на потребителите, установи ново изследване, цитирано от Independent.

Учени от Франция тествали 28 пушачи на канабис и 24 души, които не употребявали наркотика, за да разберат доколко добре ретиналните клетки реагират на електрически сигнали. Ретината на потребителите на марихуана обработвала сигналите с малко, но значително закъснение, в сравнение с хората от контролната група

„Установихме, че закъснението е с около 10 милисекунди“, отбелязват изследователите от JAMA Ophthalmology. „Тъй като сигналът се предава по пътеката на зрението до визуалния кортекс, тази аномалия може да доведе до нарушено зрение при хората, които редовно употребяват канабис“, считат учените.

Journal of the American Medical Association определя изследването като малко и предварително. Учените, ръководени от д-р Винсънт Лапривоут от болница Pole Hospitalo-Universitaire de Psychiatrie в Нанси, смятат обаче, че независимо от дебатите за легализиане на марихуаната, е необходимо по-голямо разбиране за различните последици от канабиса, така че обществото да е информирано.

„Бъдещи изследвания могат да хвърлят светлина върху потенциалните опасности от ретиналната дисфункция и дали те са постоянни или изчезват след спирането на канабиса“, допълват учените.

„Заключението, че канабисът причинява дисфункция на ретината, не може да бъде потвърдено със сигурност от доказателствата, предоставени от настоящото изследване.Този въпрос трябва спешно да бъде анализиран отново с използването на научни данни, което може да се окаже трудно в юридсикции, където употребата на канабис е незаконна“, казват от своя страна д-р Кристофър Лайънс от университета на Британска Колумбия във Ванкувър и д-р Антъни Робинсън от Moorfields Eye Hospital в Лондон.