Китайските власти обявиха официално намеренията си да построят туристически комплекс на връх Еверест.

Страната обещава до 2019 г. на най-високата точка на планетата да се появят хотели, ресторанти, магазини, музей на алпинизма и хеликоптерна прощадка за по-лесен достъп.

С типичната си скорост на изграждане, китайците възнамеряват да започнат строителството до няколко месеца, а туристическият комплекс да отвори врати само година по-късно.

Цената на курорта е изчислена на 14.5 млн. долара, като в него ще бъдат вложени държавни средства.

Китайските власти се надяват, че изграждането му ще стимулира икономиката и туризма в района. Джомолунгма, както наричат Еверест в Тибет, е на границата между Непал и Китайския тибетски автономен район.

По този начин ще се улесни и достъпът до тази точка на планетата, до която в момента се стига изключително трудно.

Еверест се издига на 8 848.20 м и е най-високият връх в света. Той привлича много катерачи, алпинисти и търсещи адреналин туристи.

Статистиката сочи, че върхът е бил изкачван повече от 7000 пъти от над 4000 души. В преспите му са загинали повече от 280 човека, телата на част от които все още се намират в ледовете под Еверест.

За да се качат на него обаче, всички те плащат за професионални водачи, както и големи суми за разрешително за изкачване, които могат да достигнат от 10 хиляди до 25 хиляди щатски долара.

Именно това е и един от основните приходи за икономиката на Непал.

Снимки: pixabay