Учени от Чехия стигнаха до неутешителни изводи за съотечествениците си: вредно е да се пие бира. А също така и да се злоупотребява с чешката национална кухня.

До този извод са стигнали учени от Университета „Томаш Масарик“ в град Бърно, Южна Моравия, пише ТАСС.

„Системната консумация на бира води до разлагане на вътрешните органи и провокира развитието на тежки болести“, съобщи ръководителят на научно-изследователския проект Павел Грасгрубер.

По думите му твърденията, че бирата е полезна за здравето на човека, „могат да се отнесат към сферата на митологиите“. Редовната консумация на тази алкохолна напитка „застрашава здравето с опасни последствия“.

Обект на изследване от учените е било менюто на чехите – в частност, предпочитанията им към храни и напитки.

Резултатите от изследването поразили специалистите от Чехия – бирата е най-разрушителният фактор в хранителните навици на чехите. Консумацията й води до повече вреди, в сравнение с всеки друг продукт. Потвърждение за това е фактът, че Чехия се намира на първо място по брой случаи на заболели от рак на далака и бъбреците в Европа.

Грасгрубер дори оценява негативно самата национална чешка кухня. В нея преобладават свинското месо, киселото зеле, кнедлите и висококалоричните сосове.

Всички тези храни са наситени с мазнини, а бирата, подчертават учените, задълбочава негативното въздействие върху червата.

Те отбелязват още, че високият холестерол, хипертонията и проблемите с жлъчния мехур са практически познати на всички възрастни жители на републиката.

Специалистите подчертават, че върху здравословното състояние на чехите влияе и отсъствието в менюто им на полезни храни. На свой ред изобилното количество алкохол разрушава вътрешните им органи и в значителна степен съдейства за нарастващия проблем със затлъстяването сред населението.

Като пример за полезно меню Грасбургер посочва Средиземнорската кухня.

По думите му тя изключва бирата, прекалената консумация на млечни продукти и месо. За разлика от чешката кухня, средиземноморската залага на риба, разнообразие от зеленчуци и плодове.

Задължителен компонент на тази кухня са стимулиращите храносмилателния процес и засилващите имунната система маслини и ядки.

Ученият дава следния съвет на онези от нас, които искат да не заболяват тежко: необходимо е да ограничите консумацията на месо, хлебни продукти и преди всичко бира.

Накрая ще отбележим, че в Моравия, където живеят авторите на изследването, местните предпочитат пред бирата виното – за последната напитка обаче нищо не се казва.