Германските власти отчитат трикратно нарастване на броя на турските граждани, поискали статус на бежанци в Германия, съобщава сп. "Шпигел", позовавайки се на данни на правителството.

За цялата 2015 г. само 1800 турски граждани са поискали убежище в Германия. От януари до ноември тази година обаче са били подадени 5200 молби.

Над 4000 от тях са подадени от етнически кюрди, тъй като в последно време турските власти засилиха борбата със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) и задържаха лидерите на представената в парламента прокюрдска Демократична партия на народите.

"Анкара води непримирима с кюрдското население", заяви Ула Йелпке, депутат от германската партия Левите. Именно по инициатива на нейната партия са били събрани данните за пристигащите турски бежанци.

Германски експерти свързват рязкото нарастване на броя на търсещите убежище турски граждани със смазването на опита за преврат на 15 юли. "Турция в никакъв случай не е безопасна страна и не е място, където бежанците могат да получат убежище", заяви Йелпке.

На територията на Турция в момента има около 3 милиона бежанци от Сирия.