Всички имаме стресови дни в офиса или у дома. Списъкът със задачите като че няма край, а крайният срок за всичко наближава. Когато сме под стрес често посягаме към парче пица или някаква нездравословна храна. Защото, кой има време да сготви нещо полезно?

Според изследвания, ако следвате определена диета нивата на стрес може да намалеят. Правилното хранене пък ще ви помогне да почивате и да се справите по – лесно в затруднена ситуация. Предлагаме ви пет храни, които ще ви бъдат от полза.

1. Орехи

Ядките и в частност орехите са енергийна храна и са идеалната закуска когато сте под стрес. Орехите имат много здравословни предимства: богати са на омега 3 мастни киселини, които помагат за намаляване нивата на стрес. Те съдържат и триптофан, амино – киселина, която участва в производството на добрия хормон серотонин. Хапването на шепа ядки на ден ще ви помогне да подобрите настроението си, а хора, които са щастливи, са по – малко склонни да се поддадат на стреса. Орехите консумирайте като междинна закуска, поръсени върху салата или в овесената каша.

2. Овесени ядки

И говорейки за овесени ядки…..това е повече от перфектната закуска за спортуващите. Ако ви предстои зает ден с множество срещи, това, от което се нуждаете е купичка с овесени ядки. Тази здравословна закуска е пълна с фибри, които помагат за нормализиране на нивата на кръвната захар. Освен това ще ви държат сити до обяд.

Добавете лъжичка канела и малко мед, които също ще спомогнат за намаляване нивата на стрес и ще засилят имунната ви система.

3. Зеленолистни зеленчуци

Когато нямате време за обяд не грабвате ли просто един бургер. Следващият път опитайте салата. Защо? Тя е по – лека на калории и по – добра за фигурата ви. Освен това зеленолистните съдържат допамин, който помага да се преборите с нивата на депресия. Леката салата няма да ви натежи и ще ви накара да се чувствате по – енергични следобяд, както и да се справите по – лесно със стресови ситуации.

4. Боровинки

Говорейки за салата, опитвали ли сте я с боровинки? Тъмно лилавите плодчета за с високо съдържание на антиоксиданти, които са полезни за здравето и помагат за намаление нивата на стрес. Те съдържат и витамин С, който подсилва имунната ситема. Това е особено ползено за хора, подложени на стрес, защото те се и разболяват по –лесно. Ако не можете да намерите свежи боровинки, поръсете замразени върху горещата овесена каша, например.

5. Тъмен шоколад

Не се казва „Парче черен шоколад на ден пази доктора далеч от мен“. Но е вярно! Според изследване, публикувано в международен журнал полифенолите, съдържащи се в какаовите зърна помагат за намаление хормоните на стреса. Затова следващия път когато сте под напрежение в работата, насладете се на парче черен шоколад.