Към 16 ч. днес е ограничено движението на всички МПС в областите Силистра, Разград, Добрич и Шумен, съобщава Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на сайта си.

Магистрала „Тракия“ е отворена за всички МПС. Движението на тежкотоварни МПС по АМ „Хемус“ на територията на Област София се осъществява в двете посоки за пътуващите в посока от и за Видин. ОПУ Варна:АМ Хемус отворена и в двете посоки.

Автомагистралите „Струма“, „Марица“, „Черно море“ и „Люлин“ са отворени за всички МПС.

Проходите „Върбишки”, „Дюлински”, „Златишки”, „Котленски”, „Ришки”, „Твърдишки” и „Троянски” са затворени за всички МПС. Проходите „Предел“ и „Обзорски“ са отворени за всички МПС.

Пред Айтоски проход превозните средства над 12 т. трябва да се движат задължително с вериги. „Пампорово“ е забранен за МПС над 3.5 т. Проходите „Петрохан“, „Печинско“ и „Превала“ и „Рожен“ са забранени за МПС над 12 тона. През прохода „Републиката“ МПС над 12 т. задължително трябва да се движат с вериги.

През прохода „Шипка“ до 31 март 2017 г. е забранено движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4.

Ограничения на движението на МПС по първокласната пътна мрежа:

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: Възстановено е движението за всички МПС по направлението Видин-София и София-Видин, като движението на тежкотоварните МПС над 12 т. се извършва през АМ „Хемус“. Пътуващите тежкотоварни МПС от София в посока Кулата да използват АМ „Люлин“-АМ „Струма“ и път I-1 в участъка от Благоевград до Кулата.

- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна:

ОПУ Разград и Русе: отворен за МПС до 12 т.; ОПУ Варна: път I-2 е отворен от Варна до Неофит Рилски, след което в посока Шумен е затворен.

- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: Отворен за всички МПС.

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В. Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен:Област Шумен и Търговище: МПС над 12 т задължително с вериги

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: ОПУ Русе: ограничено движение за МПС над 12т.

. - път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас:

Ограничено е движението на МПС над 12 т. поради влошени метеорологични условия;Отворен за всички МПС от София до ГКПП „Гюешево“. ОПУ Сливен и Бургас : отворен за всички МПС;

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: Ограничено е движението на МПС над 12 т. поради влошени метеорологични условия;ОПУ Шумен:Ограничено е движението по път І-7 на територията на област Шумен за всички МПС; ОПУ Ямбол: затворен за движение на МПС над 12 т. от Ямбол до ГКПП Лесово.

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: ОПУ София: Отворен за всички МПС.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: ОПУ Варна: Ограничено е движението на всички МПС, поради влошени метеорологични условия в участъка Дуранкулак-Варна; Бургас-Варна отворен над 12 и задължително с вериги.