Днес усилията на екипите са насочени към почистването и пробиването на общинските пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на брифинг в АПИ тази сутрин.

Най-критична е ситуацията в Силистра и Шумен, основно заради силния вятър и навяванията. Пътищата към общинските центрове в Добричко вече са проходими. Сложна остава обстановката и в Монтанско.

Приоритет за днешния ден остава и подкрепата за енергоразпределителните дружества да достигнат местата с прекъснатите електропроводи и да възстановят подаването на ток. Все още 11 населени места са без ток в Силистра и Шумен, уточни министър Павлова. Зам.-министърът на енергетиката Николай Николов уточни, че 2093 абоната са без захранване на територията на „Енерго про“.

Населените места, които са били без път няколко дни, ще получат стоки от първа необходимост, каза главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна и аварийна безопасност“.

Отворени са и основните проходи в държавата. Министър Лиляна Павлова апелира водачите на тежки автомобили да не нарушават забраните и да се движат с вериги където е препоръчано, за да не се получават задръствания и инциденти с тирове. Вчера, например, град Велико Търново и Полски Тръмбеш са били блокирани от тежкотоварни коли без вериги, спирани преди Прохода на Републиката.

Нощта е преминала спокойно, отчетоха участниците в брифинга. В ситуационни център на АПИ има подаден само един сигнал за инцидент, а към екипите на гражданска защита – три. Петнадесет човека са изведени от преспите, сред които и родилка.

Четири са сигналите за пътно-транспортни произшествия на територията на страната. При пожари в София, причинени от използването на отоплителни уреди, са пострадали трима собственици на имоти, отчетоха директорът на пожарната комисар Николай Николов и директорът на „Пътна полиция“ комисар Бойко Рановски.