Тренирането е един от най-добрите начини да се предпазите от хронични болести – например диабет и рак, както и от преждевременна смърт. Трудно е обаче да намерим време и да спазваме график, нали така?

Здравни експерти препоръчват да тренираме умерено 150 минути всяка седмица или 75 минути, но интензивно.

Не е реалистична цел да тренираме всеки ден. Затова учените решиха да проведат проучване с хора, в рамките на които да трансформират ежедневната норма в няколко пъти седмично. Като целта е да се постигнат същите резултати.

Според учените заключението сочи едно: няма значение колко често тренирате, когато става дума за продължителност на живота. Цитираното проучване е публикувано в JAMA Internal Medicine.

Гари О`Донован и неговите колеги от Англия са анализирани данни от национално здравно изследване, включващо 63 000 души. То е проведено в Англия и Шотландия.

То сочи, че хората, които тренират 1-2 пъти седмично, са изложени на по-нисък риск (понижен с 30-34%) от ранна смърт, в сравнение с хората, които въобще не тренират.

По-интересното е, че хората, които тренирали по-често, понижавали риска от преждевременна смърт с 35%. Както забелязвате, разликата не е съществена.

Откритията подкрепят тезата, че макар да тренираме по-малко от препоръчителното, това също води до предпазване от ранна смърт.

Затова учените препоръчват на хората, които тренират всеки ден, да намалят заниманията до 1-2 на седмица, а тези, които не тренират, да започнат.

Те допълват, че независимо колко пъти на седмица тренирате, при всички положения се намалява рискът от сърдечни болести с 40%. Честотата не влияе на резултата.

Същото се отнася и за заболявания, като рака.

„Основното заключение в изследването ни е, че честотата на трениране не е важна“, казва О’Донован. Ученият допълва, че ползите от по-рядкото трениране са налице, независимо какво е теглото на трениращия.