Празниците свършиха, новогодишните обещания бяха дадени и през януари хората усещат отлив на енергия. В САЩ 16 януари вече се нарича „Мрачният понеделник“, или най-потискащия ден в годината.

Но не се оставяйте да ви обземат мрачни чувства, наложете си да реагирате. Няколко френски предприемачи, цитирани от в. Les Echos, дават съвети за справяне с депресията.

1. Гледайте положително

„Помнете какво ви въодушевява в проекта ви! Вижте какво е постигнато, припомнете си целта си, когато сте били в началото. И за да постигнете напредък, излезте от зоната си на комфорт, отворете се към света, за да се срещате с вдъхновяващи хора. И преди всичко не забравяйте, че човек се учи от грешките си, така че ги превърнете в свой позитив. Гледайте на негативните пунктове като на пунктове, които трябва да подобрите, а не като нещо лошо“, съветва Маел Шасар от компанията Lunii.

2. Празнувайте всяка добра новина

„В Selency ние празнуваме с екипа всяка добра новина за компанията: рекорден оборот, ултра доволен клиент, новоназначен служител, нови бюра, набиране на средства. Отбелязваме всеки напредък, споделяме добрите новини, създаваме екипни моменти и най-вече отпускаме напрежението. Гледайки напредъка, човек има желание да продължава да се развива и да стига по-далеч“, казва Шарлот Каде от компанията Selency.

3. Освободете се от страха от провал

„Историите за успех са най-вълнуващи. Във Франция все още съществува срам от провала, въпреки че той ни помага да научим много неща. Говорим малко за трудностите, които срещаме. А трябва да говорим много, да си поставяме въпроси, да бъдем любопитни винаги и навсякъде и да не се колебаем да направим пауза, когато усетим, че батериите ни започват да се изтощават“, смята Ървин Льо Паж от компанията Deleasy.

4. Създавайте си удоволствия

„В големите проекти стратегическите планове и хиперактивността са ежедневие и човек бързо забравя за себе си. Моят съвет е да си оставите време за малките моменти на сладостите от живота. Те са важни, за да си починете и да се почувствате добре в ежедневието си“, съветва Жофри Брюер от компанията Bonne Gueule.

5. Спортувайте

„Със студа през зимата винаги е трудно да се мотивирате за спортуване. Но това ви позволява да направите пауза, да се отпуснете и да заредите батериите“, категоричен е Люк Палавидино от компанията Yousign.

6. Търсете помощ от колеги

„Трябва да имате 4-5 предприемачи, треньори или ментори, с които да говорите неформално по проблемите си в момента. В периоди на спадове те повдигат духа и ви помагат да погледнете на проблема по друг начин“, казва Жером Дювуж от компанията Prêt à pousser.

“Когато създадох Deleasy с двамата ми съдружници, веднага пожелахме да се обградим с борд от съветници. Това са хора, които винаги са на разположение, опитни са, имат влияние и вярват в проекта. Това наистина ни помага да си сверяваме часовниците редовно, защото те гледат на ситуацията безпристрастно и с око на експерти. Това е огромна добавена стойност, почти задължителен елемент в работата“, категоричен е Ървин льо Паж от Deleasy.

7. Вижте света

„Излизайте, срещайте се с колеги, обменяйте идеи, обградете се с доверени хора. Създателят на компания е сам пред своите ежедневни предизвикателства, интуиции и избор. Дори да е заобиколен от оперативен екип, винаги последното решение е негово, той поема рисковете. Ако човек намери време да вдигне глава над водата и да излезе от ежедневието си, за да се среща с други създатели, би било прекрасно! Не е фатално да вземате сами важните решения. Но да имате консултанти е добър начин да се справите с тази самота и да развивате заедно компанията“, смята Томас Боасри от Loisirs Enchères.

8. Стартирайте нови проекти

„В началото на годината си правим равносметка на всичко, което се е случило през последната година и определяме новите си цели с екипа. Това позволява да стимулираме всички и да навлезем в нов цикъл с нови идеи. За да стимулираме целия екип, си поставяме общи цели и работим заедно за осъществяването им. Започваме и нови проекти, за да подобрим процесите си, да опростим живота си, да си освободим време и в крайна сметка да можем да се съсредоточим върху най-интересните задачи с най-голяма добавена стойност“, споделя Люк Палавидино от Yousign.

9. Погледнете към други държави

„Идете на обучение в САЩ, само за да уловите отличната енергия, която излъчват постоянно предприемачите там“, съветва Стивън Сион от Memory Forever.

“Помислете за чужбина: игрището е световно. Изключително обогатяващо е да се сблъскате с нови практики и култури. Освен това, когато сте в чужбина, имате по-добър поглед върху репутацията на страната си“, казва Арно Пелтие от компанията Win-MS.

Снимки: Pixabay.com