Ще бъда президент на всички български граждани независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, президент на сътудничеството и баланса, ще работя с парламента, институциите, правителството, партиите и гражданските организации в обединяването на усилията за намиране на най-добрите решения, ще работя с нашите партньори за ускорената ни европейска интеграция. Ще бъда президент, който безкомпромисно ще защитава интересите, правата и достойноството на своя народ. Това каза новият български президент Румен Радев в речта си на церемонията по встъпване в длъжност.

Днешната церемония има своя дълбок смисъл, надежда за промяна, която всички очакваме, но е израз и на приемственост, без която няма как да се гради държавност. Благодаря на всички президенти за усилията им за изграждане на демократична България, каза Радев.

„За последните три десетилетия България измина сложен и труден път, изпълнен с препятствия и грешки, разпиляхме енергия, загубихме време, но неотклонно следвахме посоката си, мирен преход към демократично общество, част от обединена Европа. Нека заедно градим по-справедливо общество, на закона, морала, свободата и толерантността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето. По пътя, осеян с нови предизвикателства, ще бъда редом с вас“, каза още Радев.

„Вярвам, че имаме сили да посрещнем всички изпитания, вярвам в доброто бъдще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред“, завърши той.

Преди него досегашният президент Росен Плевнелиев заяви, че е приключил труден, но успешен мандат. „В политиката е важно не как влизаш, а как излизаш. Тръгвам си с високо вдигната глава. Властта за мен не беше цел, а средство да бъда полезен за народа си, служих на истината, посочих проблемите, имах позиция и действах“, заяви Плевнелиев.

Той пожела на президента Радев да работи за справедливост, прогрес, модернизация, повече демокрация и толерантност в обществото. „Пазете върховенството на закона и морала над всичко, дръжте здраво посоката на европейското и демократично развитие на България“, заръча Плевнелиев.

Минути преди да встъпи в длъжност Румен Радев заяви в интервю за БНТ, че ще използва експерти за служебното правителство.

БСП по никакъв начин не влияе на моя избор но това не означава, че си забранявам да си вземам хора от ляво. Много важно е да запазя своята независимост, своята субективна преценка и свободата да вземам сам решения, каза още той.

Искам това да бъде едно ефективно правителство, което да преведе България в тези трудни няколко месеца България към легитимно избрано правителство. Затова ще разчитам на експерти. Трябва да е ясно, че служебното правителство няма задача да изработва политики. То просто трябва да управлява държавата до следващо правителство, подчерта Радев.

В никакъв случай нямам амбицията да се бъркам в работата на което и да е правителство. Но президентът по своите правомощия има правото да задава въпроси. Има правото да настоява политиката на едно правителство да върви в посока интересите на българските граждани. Радев подчерта, че няма намерение да иззема функциите на премиер.

Във външната политика ще се старая тази политика да се формира на основата на българския национален интерес в рамките на съюзите, в които членуваме, заяви Радев. Няма да изказвам съмнения, че България няма да се справи с председателството на съвета на ЕС. Напротив ще положим всички сили и съм убеден, че България ще бъде достоен председател. Със сигурност няма да давам съвети на други държавни глави, със сигурност на президента на САЩ, подчерта Радев.

На церемонията на площад „Свети Александър Невски“ присъстваха патриарх Неофит, който благослови новоизбрания президент и отслужи молебен, министър-председателят в оставка Бойко Борисов и всички министри в оставка, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и всички народни представители, председателят на Конституционния съд Борис Велчев и всички конституционни съдии, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, президентът Петър Стоянов, президентът Георги Първанов, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, представители на Министерството на отбраната, столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на дипломатическия корпус, както и други официални лица.