Мост от бетон и стомана, който плува във вода, може да изглежда твърде необичайно, ако не и невъзможно.

Има двадесет такива мостове по целия свят, пет от които се намират в американския щат Вашингтон. Четири от тях са най-дългите плаващи мостове в света.

Плаващите мостове, известни също като понтонни, обикновено са временни структури, изградени от дърво по време на извънредни ситуации, като например война.

Дървени поплавъци и понякога лодки са завързвани заедно, а плоски дъски са предвидени за поставяне върху тях в опит за създаване на „пътно платно“, което позволява на хора и материали да пресичат водни обекти.

Понтонните мостове са използвани като голямо предимство в много битки през цялата световна история, включително и през Втората световна война, както и по време на войната между Иран и Ирак, посочва Amusing Planet.

Най-дългият постоянен плаващ мост - Evergreen Point, обикновено се нарича SR 520 Bridge. Той се намира от другата страна на езерото Вашингтон, в Сиатъл.

По него минава трафика на State Route 520, а дължината му е 4 750 метра. Lacey V. Murrow Memorial Bridge - вторият най-дълъг плаващ мост в света, се намира от другата страна на същото езеро и е с дължина 2 020 метра.

Но защо плаващи мостове? Отговорът се крие в трудното географско местоположение на езерото Вашингтон. Леглото на езерото е твърде меко за изграждането на конвенционален мост.

Другият вариант - висящ мост, изисква мостови кули на височината на Space Needle в Сиатъл, което би било твърде скъпо.

Идеята за плаващ мост над езерото Вашингтон за първи път е предложена от инженер Омир Хадли през 1930 г. Изграждането му е такъв успех, че в щата Вашингтон е приета концепция за бъдещи плаващи мостове.

Вторият мост - Evergreen Point, най-дългият в света, е открит през 1963 г. В чест на човека, който дава идеята, третият мост е кръстен на Омир Хадли.

Днес езерото Вашингтон е дом на три плаващи моста и всички те се нареждат сред петте най-дълги в света.

Снимки: instagram