Учени откриха под остров Мавриций, разположен в югозападната част на Индийския океан, останки от земни пластове, които са на възраст над 3 млрд. години.

В светлината на това откритие те смятат, че под острова се намира най-древният континент на планетата, съобщава списание Nature Communications.

Геолозите от университета Витватерсранд в Йоханесбург са намерили кристали, за които смятат, че са част от древен мегаконтинент.

Според тях той се е формирал в началото на тектоничните процеси във вътрешността на Земята. Предполага се, че се е намирал на мястото на днешния Индийски океан, но впоследствие се е разцепил.

През 2015 г. учени от същия университет откриха неизвестен на науката праисторически човешки вид. Костите бяха намерени в пещера в Южна Африка.

Остров Мавриций е открит през 1507 г. от португалски мореплаватели, като никога преди това не е бил населен с хора. Днес той е част от държава със същото име, която включва множество малки островчета – всичките с вулканичен произход.

Теорията за мегаконтинентите не е нова. Учените дори предполагат, че в бъдеще е възможно днес съществуващите континенти на Земята да се обединят и отново да образуват суперконтинент, наречен Пангея Ултима.