Може би сте чували, че трябва да изминавате по 10 000 крачки на ден като тренировка, за да сваляте килограми. Как обаче е изчислено това? Фитнес мит ли е това или е доказано след проучване?

Ходенето по 10 000 крачки на ден за здраве и отслабване става популярно от Япония, но не е базирано на научни доказателства.

Все пак изследванията казват, че това не е някакво магично число, но е добър показател за дневната дейност и движенията, които човек прави.

Препоръчителни упражнения

Неактивните хора правят средно по 3 000 крачки или по-малко на ден, които се натрупват само от движенията из дома. 10 000 стъпки са средно около 8 километра дневно. Освен ако нямате активна работа, като сервитьорка или медицинска сестра, ще ви бъде трудно да направите по 10 000 крачки с ежедневна активност.

Повечето хора правят около 30-60 минути на ден разходка, което е минимумът на дневната препоръчителна активност за здраве. Според изследване, което сравнява средния брой крачки на ден, теглото и телесния индекс, хора, които правят по повече крачки, са с по-ниско тегло и по-нисък телесен индекс.

Що се отнася до това колко калории изразходваме, то това е индивидуално и зависи от фактори, като колко килограма тежим и скоростта, с която се движим. Реално ние горим калории, само докато седим и дишаме, но те отново са строго индивидуални.

Ако все пак искате да следите с точност вашите постижения, си вземете педометър. Имайте предвид, че всеки 2000-2500 крачки са равни на 1.5-1.6 км. Това е равно на 80 изгорени калории за 70 кг човек.

В зависимост от килограмите, които тежите, за всеки 10 000 крачки, които минавате, вие горите между 250 и 600 калории. Повечето програми за отслабване препоръчват да изгаряте между 200 и 300 калории с умерени до енергични упражнения. Това означава, че ако от тези 10 000 крачки, 3000 са с по-бързо темпо, вие ще горите достатъчно.

Все още качвате? Правете повече крачки

Ако вече правите по 10 000 крачки на ден, а не губите или поддържате същото тегло, добавете по още около 2000 крачки и/ или намалете храната. Ако и това не действа, добавете повече високоинтензивни крачки.

Повечето крачки, които правите нека да бъдат съпътствани и с по-интензивно движение и по-висока скорост. В комбинация с умерено хранене, резултатът трябва да дойде скоро.

Започнете да си водите дневник на храненията и упражненията, за да имате по-пълен поглед върху режима и да ви бъде по-лесно да направите подобрения, ако е необходимо.