Част от АМ „Хемус“ остава затворена за движение заради инцидента в тунел „Ечемишка“. До осигуряването на безопасни условия за преминаването на всички видове моторни превозни средства остава спряно двупосочното движение от пътен възел „Правец“ до пътен възел „Витинска река“ на автомагистралата.

В момента лекотоварният трафик преминава по стария път София - Ботевград, заяви инж. Георги Златев, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

Инж. Златев обясни, че преди да започне през септември м. г. ремонтът в тръбата за Варна на тунел „Ечемишка“, която е била в много по-лошо състояние от тази, в която вчера стана пътния инцидент е направен преглед на осветителите и електроинсталацията на тръбата. Едва след това движението е било пренасочено и организирано двупосочно в нея, като са подменени няколко осветителни тела и е прегледана конструкцията.

Със заповед на председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов е създадена работна група, в която участват и външни експерти, специалисти по метални конкрукции. Те ще направят допълнителен оглед на металната конструкция, за да се установят причините на инцидента и какво е състоянието на съоръжението към днешна дата, за да се предприемат необходимите действия. „Тунелът ще бъде отворен тогава, когато бъде осигурено безопасното преминаване на автомобилите, тъй като това е единствената връзка със София и Северна България“, заяви още инж. Златев.

В момента товарните автомобили са пренасочени по обходни маршрути. Тези, които идват от Видин, Монтана и Плевен преминават през Искърското дефиле. Пътуващите от София за Варна преминават по АМ „Тракия” и през Прохода на Републиката и Ришки проход продължават към Северна България.

Въведената от 5 февруари 2017 г. временна организация на движението е:
Забранява се движението на всички МПС по АМ „Хемус“ в участъка пътен възел „Витинска река“ - пътен възел „Правец“.

Движението на леките автомобили в посока Видин, Русе и Варна от София се осъществява по следния маршрут: по АМ „Хемус“ до пътен възел „Витинска река“ - път I-1 до пътен възел „Правец“ - по АМ „Хемус“ до пътен възел „Коритна“ към I-3 (Русе) и I-4 (Варна). Товарните автомобили се пропускат контролирано в часовете с по-малка интензивност на движението. В останалото време препоръчваме да се ползва АМ „Тракия“ и през Прохода на Републиката и и „Ришки“ да се преминава в Северна България.

Забранява се движението на МПС над 12 т по пътищата I-3 Бяла-Плевен-София и I-4 Велико Търново-Ловеч-София в посока София. Алтернативният маршрут за МПС над 12 т в посока София за областите Ловеч и Плевен е: път II-35 Ловеч - Плевен - път II-13 Плевен - Кнежа - Борован - път II-15 Борован - Враца - път I-1 Враца - Ребърково - път II-16 Ребърково - Своге - София.