Мнозинството хора никога не са чували за швейцареца Франсиско Фернандес, но десетки милиони от тях зависят от него, защото той се грижи за парите им, пише ВВС.

Той е скромен 53-годишен мъж, който обича да свири на пиано в свободното си време. Но също така отговаря за сигурността на 4 млрд. долара, съхранявани в банкови депозити в цял свят.

Фернандес е основателят и шеф на компания, която е точно толкова неизвестна, колкото и той: Avaloq. Швейцарската компания и нейните 2500 служители не се появяват често в медиите, но тя е един от най-големите доставчици на банков софтуер в света.

Системите й са използвани от над 450 банки в цял свят, включително HSBC и Royal Bank of Scotland, както и Deutsche Bank, Societe Generale, UBS и Nomura. Както може да се очаква, Avaloq гледа много сериозно на сигурността, особено на защитата на банките от кибер атаки. За да направи софтуера си възможно най-сигурен, компанията има новаторски подход - плаща на израелска технологична компания, за да я атакува.

Като се има предвид, че много израелски технологични компании са на предни позиции в защитата срещу пиратството, Avaloq ги използва, за да потвърди сигурността на защитата си.

„Израелците са много, много добри, те (младите служители в технологиите) са отбили наскоро военната си служба и са брилянтни. Често ги наемаме, за да извършват контролирани атаки на нашите системи и след това с тяхна помощ опитваме да заздравим сигурността на нашите системи“, разказва Фернандес.
„Вършим си работата, сигурността е нещо константно..., отблъскваме хиляди атаки на година, но досега, да чукнем на дърво, никога не сме имали проникване в системите ни“, допълва той.

За компания, която постига годишни приходи от над 500 млн. долара, Avaloq извървява дълъг път от 1991 г., когато Фернандес ръководи наемането на служители в отдела по информатика на швейцарската банка BZ Bank на стойност 200 000 долара.

В този момент отделът имал само пет служители, но Фернандес имал големи амбиции. От дълго време той наблюдавал, че софтуерът, използван от мнозинството банки в света, е твърде сложен и нестабилен, но също така е много скъп. Идеята му била да създаде по-проста универсална система, която да е по-силна и да може да се използва от много банки.

Мисия невъзможна

Така с малко пари от единствения клиент на банката и допълнителна консултантска помощ Фернандес и екипът му започнали да работят за създаването на софтуера. Отнело им пет години. „Изграждането на цялостна банкова система отнема време“, казва Фернандес.

Когато софтуерът бил готов за продажба на банките, Avaloq установила, че швейцарският банков сектор не бил готов да се довери на компания, която имала само 20 служители. Фернандес казва, че много хора смятали за мисия невъзможна Avaloq да привлече купувач за новия си софтуер, но впоследствие успяла да го демонстрира пред Швейцарската национална банка.

Тя била много впечатлена и купила софтуера, а шест месеца по-късно пет швейцарски търговски банки последвали примера й. Малко след това чуждестранните банки се присъединили към тях.

Собственост на служителите

Днес Avaloq предлага на банките две услуги - използването на софтуера й и по-интензивна услуга, за която поема администрирането на информационната система на банката. Около 17% от банките (с фондове на обща стойност 7 млрд. долара) избират последната услуга, която използва облачната технология.

Avaloq реализира печалбите си чрез продажбата на лицензи. С изключение на 10%-ното участие на швейцарска банка компанията е собственост на служителите си. От 2500-те служители 500 са програмисти. Освен централата си в Цюрих, компанията има офиси в Единбург и Манила. Всички служители получават бонус, ако компанията изпълни годишната си цел - увеличение на приходите или на географския обхват.

Родители-бегълци

Фернандес е син на испански бежанци, които избягали от генерал Франко и се установили в швейцарския град Люцерн преди раждането му. Бизнесменът казва, че личният му опит е изиграл важна роля за решението да поеме риск със създаването на Avaloq.

„Родителите ми бяха бегълци след Гражданската война в Испания и тази култура, да напуснеш страната си, да излезеш от зоната си на комфорт, е заложена в моето ДНК“, разказва Фернандес.

„Когато бях дете, не можехме да си позволим кола, телевизор или централно отопление, но да раста в Швейцария беше голяма привилегия и можех да посещавам Федералния технологичен институт в Цюрих, който е един от най-добрите университети в света в областта на информатиката. Чувствам се привилегирован да имам ръководна роля в Avaloq, но не приемам нищо за даденост“, допълва Фернандес.