Малката кухня изобщо не е наказание за собствениците й. Напротив, при готовност за смели експерименти, тя може да се превърне в най-интересното място в дома.

Ще споделим няколко практични дизайнерски открития, способни да преобразят миниатюрната кухня.

1. Уютен ъгълСветлата цветова гама и неголям мек ъгъл, където можете да закусвате или да устройвате приятелски срещи, правят малката кухня по-уютна. Този кът изглежда съвременно на фона на малко по-високата маса, която напомня бар атмосфера. Неголемият диван замества необходимостта от столове и пести квадратни метри.

2. Функционални открити лавици

Те заместват затворените шкафове и спомагат за визуално увеличаване на пространството. Идеални са за малката кухня. Когато сложите на тях ярки буркани с подправки и продукти, те са способни да заменят декорациите.

3. Цветови дует за мебелитеСтандартно в кухнята властва или един цвят или комбинация от два. Грамотно подбраните цветове правят интериора на малката кухня по-интересен и не се губи излишно място.

Затова си струва да обърнете внимание на необичайните кухненски мебели, чиито различни части са издържани в отличаващи се цветове.

4. Свръхкомпактна кухняПодобни миниатюрни кухни, които могат да се поберат дори в най-малкия апартамент, могат да се изработят по поръчка. Въпреки малкия си размер, те разполагат с всичко необходимо.

5. Вместо бар плот и голяма маса за храненеТази нестандартна маса се разполага не във вътрешен, а на външен ъгъл. При определено планиране на апартамента е доста удачна.

6. Полезно пространство около прозорецИзползвайки напълно пространството около прозореца, можете осезателно да увеличите полезната площ в кухнята. Лавици или шкафове могат да бъдат разположени над него. А също така и встрани. Ако радиаторът не се намира под прозореца, можете рационално да използвате перваза като маса.

7. Нестандартна обща масаАко кухнята съседства с всекидневната, можете да обърнете внимание на възможността да използвате обща маса. Тя ще изпълнява функции на работна повърхност, място за хранене, а също така и бар плот. Подобна маса е идеално решение за студиа.

8. В стил кафенеТук можете да разположите зона за хранене край прозореца. Тя наподобява маса в кафене. Заема съвсем малко място и е компактна. В същото време оживява интериора.

9. Кухня в шкафПодобна кухня може да бъде част от всеки интериор. Все пак тя става невидима, щом затворите вратите. Това решение е идеално за студиа.

10. Два плотаТози вариант е изключително удобен, когато искате да разполагате с достатъчно работна площ. Направо не може да се устои! Долният плот дори може да изпълнява функцията на маса – той е подвижен и спомага за рационалното използване на пространството.

11. Миниатюрен кухненски островКухненските острови не са привилегия само на големите апартаменти. Можете да поместите такъв и в малък дом. Все пак островът позволява рационално да използвате пространството в централната част на кухнята, която обикновено стои пуста.

12. Всичко е видноСимпатичните шкафове с фасади от стъкло изглеждат необичайно. В отличието от обикновените варианти, където предната част е изработена от дърво или друг материал, те изглеждат по-леки и въздушни. За по-оптимален резултат този тип стъклени фасади могат да заемат цялата стена до самия таван.

13. Контрасти и П-образна мебел

Подходящо решение за малката кухня, особено ако се доближава до формата на квадрат. Контрастната цветова гама спомага за поставянето на акценти – например тук в тази роля е стената.