В отдалечения сибирски регион Якутия, повече от сто километра навътре от Арктическия кръг, се намира малкият град Верхоянск.

Зимната температура тук редовно пада до минус петдесет градуса по Целзий. Това е толкова студено, че "никой не може да остане навън за повече от 15 минути".

Единственият начин човек да се предпази от студа е да се облече в дебели кожи от животни и да не спира да се движи, посочва Amusing Planet.

Верхоянск е основан от казаците през 1638 г. Местоположението му на горното течение на река Яна е това, което дава името на града, което грубо се превежда от руски като "града на Горна Яна".

#verkhoyansk мой дом

A post shared by V I N O K U R O V (@official_vinokurov97) на

По време на съветската епоха Верхоянск служи като място, на което политическите затворници са изпращани на заточение. Днес техните потомци, както и няколко якутски ловци, съставят цялото население на града от 1300 души.

Верхоянск е един от най-изолираните градове в тази област. Все още няма пътища, водещи до него. През зимата, когато целият регион е замръзнал, можете да следвате хода на ледената река Яна, шофирайки през вкочанените от студа блата.

През лятото, когато реката се разтопи и блатата се размразят, единственият начин да се достигне до Верхоянск е с хеликоптер.

През най-студените дни жителите на града избягват да излизат навън. Те се отопляват с дърва, а топла вода се изпомпва от централната отоплителна инсталация, която работи денонощно през зимата. Тези, принудени все пак да излязат, се топлят на огнища в крайпътни хижи и не гасят двигателите на автомобилите си.

Училищата остават затворени, когато температурите паднат под минус 55 градуса по Целзий.

Въпреки суровата зима, лятото в района е изненадващо топло с дневни температури над 30° C през юни, юли и август, като не е необичайно. Верхоянск държи рекорда за най-голям температурен диапазон на Земята между лятото и зимата - над сто градуса по Целзий.

Най-ниската температура, регистрирана във Верхоянск, е -67.8° C, измерена в три поредни дни през февруари 1892 г.

От друга страна, на 25 юли 1988 г. във Верхоянск е регистрирана температура от 37.3° С, при което се получават температурен диапазон от 105° С - най-големият в света. На планетата Земя само в Оймякон и Якутск са регистрирани температурни диапазони, по-големи от 100° C.

В действителност, Верхоянск и Оймякон са вечните съперници за титлата най-студено населено място на Земята, въпреки че Оймякон е единственият, който привлича вниманието на медиите и туристите.

Намиращ се недалеч от магистралата Колима, Оймякон е винаги достъпен по шосе, за разлика от Верхоянск. Градът разполага и с хотели, както и с местната атракция - Gulag Museum.

В Оймякон е регистрирана температура от -67.7° C на 6 февруари 1933 г., която е с една единица по-ниска от измерените във Верхоянск -67.8° C.

Въпреки това, измерването в Оймякон се счита за по-точно, защото е направено с живачен термометър, а не въздушен, при който е допустима грешка от около 0.2° C - достатъчно, за да се оспорват резултатите.