Геолозите твърдят, че са открили нов континент на изток от Австралия: Зеаландия.

Със своите 4.9 милиона квадратни километра земя, 94 на сто от които е под вода, това би бил най-малкият континент на Земята, ако съществуването му се потвърди, пише британският Telegraph.

11 учени, които стоят зад твърдението, представиха своите констатации в проучването "Зеаландия: скритият континент на Земята" в Geological Society of America.

Според тяхното изследване, Зеаландия разполага и с четирите необходими критерия, за да се счита за осми континент, включително наличието на различни видове скали.

Терминът Зеаландия е въведен от геофизика Брус Люендик през 1995 г., когато се е смятало, че това парче земя притежава три от необходимите четири характеристики, необходими за получаването на статут на континент.

Скорошно откритие, за което са използвани сателитна технология и гравитационни карти на морското дъно, обаче разкри, че Зеаландия е голяма единна зона, което отговаря и на последния, четвърти критерий.

Политическите и икономическите последици от признаването на новия континент ще бъдат разнообразни – особено при решаване на въпроса дали той принадлежи на Нова Зеландия или Австралия, особено в светлината на офшорния добив в района.

Шестгодишно проучване, дело на GNS Science research institute в Нова Зеландия, разкри, че може да съществуват изкопаеми горива за десетки милиарди долари, разположени на разстояние от брега в района.

Смята се, че Зеаландия се е отделила от Австралия и е потънала в океана преди между 60 и 85 милиона години.