Глобалната търговия с оръжие отчете ръст, невиждан от времената на Студената война. Увеличението е захранвано от конфликтите в Средния Изток, напрежението в Южнокитайско море и притесненията около Русия и нейните съседни страни, става ясно от проучване на Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), предава CNN.

САЩ са номер едно по износ на оръжие в света с цели 33% дял от световната търговия за последните 5 години, сочи докладът на SIPRI. Русия се нарежда на второ място, а Китай попълва челната тройка.

"САЩ доставиха доста оръжие през 2016 година, както много скъпи оръжия, така и важни такива от стратегическа гледна точка - ракетни системи, системи за наблюдение и навигация", посочва Ауде Флойрант, директор на програмата за военни разходи на SIPRI.

"Тежестта на САЩ в глобалната търговия с оръжие е толкова голяма, че е достатъчна за оформяне на тенденция", казва Флойрант. САЩ са доставили оръжия до най-малко 100 държави през разглеждания 5-годишен период - значително повече от всички изнасящи държави.

От всички оръжия, които САЩ са изнесли през последните 5 години, 47% са завършили пътешествието си в Средния Изток. Основните купувачи са Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Турция.

Много от държавите в Средния Изток са въвлечени във въоръжените конфликти в Сирия и Йемен. Други страни, като Ирак, се сражават с бунтовници на техните собствени територии. Насилието в Сирия започна преди 6 години, докато намесата на Саудитска Арабия в Йемен започна преди почти 2 години.

В същото време, отношенията между Иран и много от техните съседни страни остават обтегнати.

Вносът на оръжие в страните от Средния Изток се увеличава с 86% през последните 5 години спрямо предходния 5-годишен период. Сред страните с най-сериозен скок във вноса на оръжие изпъкват Саудитска Арабия (+212%) и Катар (245%).

Повишението в цената на петрола дава възможност на страните от Средния Изток да увеличават военните си разходи, но това не се очаква да продължи дълго.

"Защото изпълнението на военни договори отнема много време, ставаме свидетели на доставки в настоящето, договорени преди години, когато цената на петрола бе висока", обяснява Флойрант.

По думите й, спадът в цената на петрола, евентуално ще доведе до отказване на оръжейни сделки в региона.

Вносът на оръжие от страни в Югоизточна Азия също отчита увеличение през последните 5 години, захранвано от продължаващите териториални дискусии около Южнокитайско море.

Южнокитайското море е пресечна точка на маршрути за доставки, като освен това е богато, както на петрол, така и на газ. Китай, Виетнам, Филипините, Малайзия и Бруней са изразявали териториални претенции върху островите в спорната акватория.

Оръжията, поръчвани от горепосочените държави, представляват главно фрегати, подводници, помощни кораби, бойни самолети и антикорабни оръжия, добавят от SIPRI.