470 000 автомобили с марка Volkswagen са били поправени във Великобритания в резултат на скандала с дизеловите емисии. Това посочи изпълнителният директор на VW във Великобритания Пол Уилис.

Засегнатите автомобили в рамките на Великобритания възлизат на 1.2 млн. броя, става ясно от думите му. „С настоящото темпо, успяваме да приложим тези мерки на 20 хил. коли седмично.“, каза Уилис пред британската комисия по транспорт, предава BBC.

След проведеното изслушване обаче британските народни представители обвиниха Уилис в лъжа поради това, че представя пред правителството обща информация. Впоследствие говорителят на VW посочи, че обещанията на компанията ще бъдат изпълнени. Според изявлението в страната не само че не се предприемат съкращения на персонал поради дизеловия скандал, а даже напротив – търсят се още работници, които да помогнат с отстраняването на проблемите, засягащи дизеловите автомобили.

Много от собствениците на VW във Великобритания са ядосани, че няма да получат компенсация в резултат от скандала за разлика от потребителите на американския пазар. „Няма правни основания за компенсация“, бе коментарът на Пол Уилис по този въпрос. Според него не бива да се търси сравнение между ситуацията в САЩ и тази в Европа.

Дизеловият скандал гръмна през 2015 година. Тогава стана ясно, че VW са поставяли специални устройства в дизеловите си автомобили, чрез които са манипулирали данните за вредни газови емисии и по този начин са заобиколили тестовете за замърсяване в САЩ.