Убийството на Ким Чен Нам, по-големия брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, е извършено с оръжие за масово унищожение, съобщават световните медии, цитирайки предварителен доклад на полицията в Малайзия.

Той намери смъртта си на летището в Куала Лумпур на 13 февруари, като първоначалната версия, че е отровен, се потвърди.

Властите разполагат с проби от окото и лицето на Ким Чен Нам, които са показали наличие на VX. Това е нервнопаралитично вещество, определено от ООН като оръжие за масово унищожение.

Веществото няма вкус или мирис, като може да съществува под формата на аерозол, крем или течност. Погълналите го умират след 15 минути.

Мъжът почина, след като беше нападнат миналата седмица на международното летище в Куала Лумпур, докато се готвел да се качи на полет за Макао. Камерите на аеропорта са запечатали как до 45-годишния мъж се приближава жена, хваща го за лицето с две ръце, след което се отдалечава.

Ким Чен Нам е смятан за наследник на Ким Чен Ир, но изпада в немилост през 2001 г., когато е арестуван на летище в Токио, опитвайки се да влезе на територията на страната с фалшив паспорт на Доминиканската република. Обяснява на местната полиция, че иска да посети Disneyland със семейството си.

Заточен от баща си, той живее в Макао до смъртта на Ким Чен Ир в края на 2011 г. Впоследствие се укрива, очевидно страхувайки се, че може да бъде възприет като заплаха за легитимността на режима на неговия полубрат.

Според южнокорейския вестник Chosun Ilbo, Ким Чен Нам е работил за външното министерство на Северна Корея по разрешаване на спорове с Япония.

Смята се, че е назначен на тази позиция от самия Ким Чен Ун, което е широко разглеждано като опит на лидера на Северна Корея да запази своите врагове близо.