Легалният бизнес с марихуана ще създаде повече от 250 хил. работни места в САЩ до края на 2020 г., сочи доклад на New Frontier Data. Това е повече от очакваните работни позиции в сектори, като производство, комунални услуги и държавна администрация, отчитат от Бюрото по трудова статистика.

Според тях, до 2024 година, работните позиции в производството ще намалеят с 814 хил. места, секторът на комуналните услуги ще загуби около 47 хил. места, а държавната администрация – 383 хил. работни позиции, пише Forbes.

Според данните, индустриите, които потенциално ще растат в близко бъдеще, са свързани със здравеопазването. Легалният пазар на марихуана се оценява на 7.2 млрд. щатски долара към края на 2016 г. Очакванията са, че индустрията ще нараства средно със 17% на година.

Според прогнозите, продажбата на марихуана за медицински цели ще скочи от 4.7 млрд. долара до 13.3 млрд. долара до 2020 г. Търговията с марихуана за развлечение ще нарасне от 2.6 млрд. долара през 2016 година до 11.2 млрд. долара до 2020 година.

Анализът обхваща само настоящите американски щати, които са легализирали марихуаната, което означава, че бизнесът може да достигне още по-сериозни висини, тъй като в бъдеще се очаква още територии да се качат на борда до 2020 г.

Понастоящем в 25 щата има някаква форма на легализация за медицинската марихуана, а в седем щата употребата на растението за развлечение е или разрешено, или се намира в различни етапи в процеса към бъдещо легализиране.

"Тези цифри доказват, че канабисът е основен двигател на икономиката и създател на новите работни места в САЩ“, казва Гиада Агуир Де Карсер, изпълнителен директор на New Frontier Data.

„Очакваме, че ръстът в канабис индустрията ще се забави с няколко процента през следващите от 3 до 5 години, но въпреки това продажбите на този пазар ще скочат до общо 24 млрд. долара до 2025 година, а новите работни места до около 300 хил. позиции до 2020 г.“, казва Де Карсер.

Към днешна дата индустрията дава работа на между 100 хил. и 150 хил. души, като 90 хил. от тях са в сектора за отглеждане на растения.

Много служители, заети в канабис индустрията, са благодарни за работните си места. Алтернативната работна среда и липсата на интерес към традиционните работни позиции привлича хора към този растящ пазар. Редица специалисти от различни индустрии пък сменят попрището и влизат на пазара на марихуана като опит да се изправят пред ново предизвикателство.