Варшава е най-големият град и столица на Полша. Това е удивителен мегаполис, който съчетава в себе си старинна архитектура от различни епохи, модерни сгради и наситен със събития културен живот.

Градът е столица на Полша от средата на XVI век. Разположен е на двата бряга на река Висла. Вижте 10 невероятни факта, които ще ви накарат да копнеете да посетите Варшава:

Историческият център на града е напълно разрушен по време на Втората световна война. Днес Старе място – както го наричат местните, е възстановен и е едно от любимите места на туристите, както и част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради него Варшава е известна като „града феникс“. В центъра на Стария град, на площада Ринек Старе място, е разположен символът на Варшава – статуята на русалката. Тя носи меч и щит, за да брани града от нашественици.

Варшава може да се похвали с парка с най-много фонтани в Европа. Няма изненада в името му – наричат го Парка с фонтаните и се намира в подножието на Стария град. Най-невероятното шоу тук се случва вечер, когато не само водата се къпе в различни светлини, но и един от фонтаните се превръща във воден екран, върху който се проектират картини от миналото на града.

Най-високата сграда във Варшава е Дворецът на културата и науките. Днес в нея се помещават, освен Полската академия на науките, и кино, поща, музеи и библиотеки. За всички има място – помещенията в двореца са над 3000.

Не това обаче е основната забележителност на сградата. Нейната часовникова кула е втората най-висока в света. На 31 декември 2004 г. на върха й са добавени четири 6-метрови часовници, които се издигат на 230 метра височина.

Бигос е онова нещо във Варшава, което не бива да пропускате. Националното ястие на Полша се приготвя от няколко вида месо, пушени колбаси, кисело зеле и гъби. Сервира се с питка хляб.

Музеят на Шопен предлага невероятно изживяване на посетителите си. Освен последното пиано на композитора, тук те могат да влязат в специална светлинна капсула, която ще ги пренесе в родната му къща, докато се наслаждават на музиката и любимия му аромат на теменужки.

Колкото и изненадващо да звучи, една от най-красивите забележителности на Варшава е... гробище. Наречено Повазки, в него последен дом са намерили много велики личности от историята на страната, чиито гробове са разположени на Авенюто на видните личности, създадено през 1925 г.

Fermate il tempo. Fermate lo spazio. Incontriamoci tutti qui, tra vivi che non sono mai nati e morti che non ci hanno mai lasciato.

Публикация, споделена от Francesco (@franceguarino) на

Във Варшава тютюнопушеното и консумацията на алкохол на открито са забранени. Ако си запалите цигара навън, рискувате глоба от 150 лв. Ако се возите с дете в градския транспорт, задължително му купете билет, без значение от възрастта. Най-изгодно е да се сдобиете с карта за няколко дни – приемат я като вход и в част от музеите.

Варшава днес е един от европейските градове с най-много небостъргачи. Това се дължи на факта, че по време на Втората световна война 85% от града е сринат до основи. Въпреки че голяма част от старите сгради са възстановени, в центъра на Варшава днес намират място и лъскави фасади – дело на някои от най-известните световни архитекти, като Заха Хадид и Норман Фостър.

Ако обичате да пазарувате, Варшава е вашето място. В града има повече от 20 мола и търговски центрове. В така наречените „млечни барове“ пък можете да хапнете евтино, като храната, която се сервира, се приготвя предимно с млечни продукти.