Когато говорим за архитектура и сгради, обикновено си представяме красиви постройки, забележителни дизайнерски изпълнения и хващащи окото архитектурни чудеса. Всъщност и следващите десет сгради, които ще ви представим не правят изключение по въпроса за забележителността, но с уговорката, че оставят у нас чувство на потрес към сътвореното.

Не всяка сграда може да впечатли с красота, но малцина могат да се откроят с грозния си вид. Вижте някои от най-непривлекателните сгради в света.

Библиотек Harold Washington, Чикаго, Илинойс

Разположена на 400 S. State Street в Чикаго, тази сграда е микс от неокласически стил и игра на стъкло и стомана.

Ryugyong Hotel, Пионгианг, Северна Корея

Недовършеният 105-етажен пирамидален по форма небостъргач, планиран за Ryugyong Hotel, е спомен на амбициите на правителството да построи най-високият хотел в света.

Elephant Building, Банкок, Тайланд

Завършена през 1997 г., тази сграда е една от емблематичните в града, но също се нарежда и сред най-грозните структури в света.

Zizkov Television Tower, Прага, Чехия

В столицата на Чехия, Прага може да видите невероятни архитектурни бижута, но тази сграда определено не сред тях. Да, тези малки неща са скулптури на бебета, пълзящи нагоре по кулата.

Bolwoningen Complex, Ден Бош, Холандия

Този страховит балонообразен комплекс е построен като експериментални къщи в холандския град Ден Бош, родния град на Йеронимус Бош, художник на 15-ти век, известен с кошмарните си картините. И има смисъл.

Aldar Headquarters Building, Абу Даби

Разположена в Абу Даби, Обединени арабски емирства, тази необичайно оформена структура е първата кръгла сграда по рода си в Близкия изток, но нейната привлекателност е, меко казано, спорна.

Kaden Tower, Луисвил, Кентъки

Независимо от сложните детайли и усилията, вложени в декориране на тази сграда в центъра на Луисвил, тя се смята за една от най-грозните в света.

Mirador Building, Мадрид, Испания

Тази странна сграда е проектирана с цел "да се прекъсне прекомерната еднаквост". Очевидно е, че тя постига тази цел, но и се класира сред най-грозните.

Национална библиотека на Беларус, Минск

За тази сграда няма обяснение за формата й. За щастие функцията й е ясна, жалко само, че е и сред най-грозните в света.

Landmark Theatre, Девон, Англия

Не, това не са ядрени реактори, нито е скулптура на гигантски сутиен. Това е театър в Южна Англия.