Ако мечтаете за някое по-особено пътуване, далече от тълпите и световните забележителности, но което да остави у вас трайна следа, тогава защо не посетите някоя дестинация –приказка.

Тук няма да срещнете принцеси или дракони, няма да летите като Питър Пан или да станете невидими с вълшебна пръчица, но ще съберете много емоции и ще видите невероятни пейзажи и места.

Замъкът Нойшвайщайн, Германия

В превод името на този баварски замък е Нова лебедова скала. Това е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II, считан за образ на замъка на принца на Пепеляшка. Наричан е замъкът на Вагнер, а красотата му и езерото вдъхновяват Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“.

Кападокия, Турция

Това, което ще видите в Кападокия, е неповторимо. В близост до това място преди 4000 години се е намирал действащ вулкан. Природата създава уникалани форми от изстиналата лава, а жителите издълбават в засъхналата магма своите домове, храмове за медитация и църкви.

Днес Кападокия е комплекс от музеи на открито с голямо историческо и културно значение, намиращ се под опеката на ЮНЕСКО и се посещава от близо 2 млн. туристи годишно.

Тунелът на любовта, Клеван, Украйна

Тунелът е с дължина почти километър и е част от железопътна линия, построена за нуждите на завод за дървесина. През пролетта, когато дърветата и храстите се разлистват, клонките им се вплитат и образуват така наречения тунел.

Поверие гласи, че ако двама влюбени преминат, хванати ръка за ръка през него, се сбъдват желанията им.

Колмар, Франция

Живописните старинни улици и къщички привличат туристи от всички краища на света. Колмар е известен със своята архитектура, в която се преплитат готически и римски елементи. Тук отлично запазени са цели квартали в средновековен и ренесансов стил.

Абатска библиотека, Адмонт, Австрия

Това е една от красивите библиотеки в света. Фрески, тайни варти, бронзови скулптури и позлатени статуи са само малка част от чудесата, които може да намерите тук. И, да – поне 200 000 заглавия.

Бамбукова гора Сагано, Арашияма, Япония

Недалеч от будистките храмове, модерните небостъргачи и царските дворци на Киото лежи Арашияма – област с живописни села, гористи планини и неземни бамбукови горички. Всеки, посетил мястото, остава безмълвен не само заради красотата, но и заради звуците, които вятъра издава, преминавайки през гъстия бамбуков лес.

Алеята на баобабите, Мадагаскар

Тази приказна алея е всъщност прашният път между мадагаскарските градове Морондава и Белони Цирибихина. Покрай пътя има над 20 огромни дървета, високи над 30 м и на възраст над 800 години.

Те са били част от тропическа гора, която постепенно е изсечена. Тези, които са останали днес, са истинска атракция за посетителите на острова.

Дворецът Версай, Версай, Франция

Приказките на Дисни почти винаги имат щастлив край, но ако знаете нещо за най-скандалния жител на Двореца – Мария Антоанета, тогава ви е ясно, че същото не може да се каже и за реалния живот. Извън емблематичното „Оставете ги да ядат пасти“, френската резиденция е пищна и богата.

Това е дворец, излязъл като от приказките и само разходка в него може да опише величието на сградата.

Замък Лястовиче гнездо, Кремъл

Той се намира на ръба на 40-метрова скала и се издига на скалата Аврора в близост до Ялта. Части от балконите му стърчат във въздуха, а цялата сграда изглежда доста нестабилна.

Всъщност Лястовиче гнездо устоява на земетресение от 6.7 по Рихтер, което разтърсва региона през 1927 г. Самата сграда не е сериозно повредена, но по скалата има сериозни щети.

Катедралата Св. Василий Блажени, Москва

В интерес на истината, емблематичните цветни куполи не са част от оригиналния дизайн. Когато е поръчана и завършена през 1560 г. от Иван Грозни, тя е бяла със златни куполи, за да съответства на близкия Кремъл. Цветовете идват през 1600 година от италиански архитект, когото царят ослепява, за да не може да прави никъде другаде подобни проекти.

Храмът се състои от 8 параклиса, разположени около издигащата се над тях църква. Над всеки параклис има купол с различни шарки. Всичките 9 църкви са обединени от обща основа, обходна галерия и вътрешни преходи.