На 7 км от континенталната част на Гърция, срещу изумителния плаж на Керамоти, се намира Тасос – дванадесетият по големина гръцки остров.

Наричат го Изумрудения остров заради уникалните синьозелени води, които обграждат красивите му плажове, древните му пристанища и острите зъбери, криещи пещери, които в миналото са обитавани от пирати.

80% от площта му от 380.1 км² е покрита с гори - бор, ела, дъб, чинар, лавър, див кестен и мирта хвърлят сянка и даряват прохлада на туристите, омагьосани от зеления рай, в който са попаднали.

По крайбрежието пък местните отглеждат маслини, нарове, орехи, лозници, праскови и дъхави смокини.

Съвременната столица на острова е Лименас, позната и като Тасос. Основната й забележителност е агората – руини от древен пазар, както и светилищата на Зевс, Посейдон, Артемида и Дионис.

В стария град, където движението на автомобили е забранено, ще попиете от колоритната атмосфера на острова в множеството таверни, барове и ресторанти. Шопингът тук също е на висота.

Вторият по големина град на Тасос е Лименария. Той се намира на 42 км от Лименас. Може да се похвали с китно пристанище и невероятна гледка към Егейско море и Атон.

В близост до Лименария се намира може би най-красивият плаж на Тасос. Това е Трипити – където синьозеленото море целува златния пясък.

Aliki Beach, Thassos, Greece #travel #travelingram #travelblogger #travelphotography #picoftheday #photoshoot #photography #photooftheday #photooftheweek #photoofthenight #greece #thasos #thasosisland #blue #green

Публикация, споделена от European Wanderer (@wanderereurope) на

Разположен на малко разстояние от Лименария е Потос. Това е курортът на острова, който е любим на търсещите забавления и автентична атмосфера.

Местните рибари го наричат мястото на Тасос, на което се ловят най-много октоподи и калмари. В действителност, тук водите на Егейско море са най-дълбоки и наситени с разнообразен морски живот.

Във водите около селцето водолазите ще открият своя личен рай. Потос разполага и с три красиви плажа за любителите на тена и морските забавления.

Панагия е малко селце в планината, което обаче е изградено от традиционни къщички, носещи неповторима гръцка атмосфера. Намира се на 10 км от Лименас. Тесните улички на селото, през които трудно минава и мотор, са скътали множество чешми, водата в които е чиста и студена, идваща направо от планината.



Пещерата на дракона

най-красивите места по бреговете на Тасос

Ето седем ключови думи от речника на Тасос, които трябва да знаете, преди да го посетите:

Кумарка

Ипсарио

Вагис

Диоскури

Тасопула