Северна Корея извърши опит с балистична ракета със среден радиус на действие тип KN-15 "Пукисон-2". В съобщение на Комитета на началник-щабовете на Южна Корея се посочва, че времето на полета е било 9 минути, изминатото разстояние - 60 км, а максималната височина - 189 км.

"Все още е твърде рано да се каже дали изстрелването е било успешно", се казва в съобщението. Изстрелването е било засечено от кораби на южнокорейския военноморски флот.

Според японското Министерство на отбраната, не са нанесени никакви щети. Както първоначално съобщи агенция Йонап, Северна Корея вероятно е извършила опит с балистична ракета, която е изстреляна към Японско море.

Посочва се, че изстрелването е извършено от района на пристанищния град Синпо (източната провинция Хамгьон Намдо). Японското правителство изрази протест във връзка с поредния ракетен опит на КНДР, съобщава БГНЕС.

„Тези провокационни действия на Северна Корея са пряко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват сериозна опасност за сигурността на нашата страна“, заяви генералният секретар на министерския съвет на Есихиде Суга.

Последният път, когато Пхенян проведе изпитания в този район, бе през август миналата година. Тогава баллистична ракета беше изстреляна от подводница. Преди две седмици Северна Корея направи опит да изстреля балистична ракета, който се оказа безуспешен.

Многобройни резолюции на Съвета за сигурност на ООН забраняват на Пхенян такъв вид действия.