На поредното ценно откритие се натъкнаха специалисти при спасителни дейности за консервирането на древния град Хераклея Синтика край храма на пророчицата Ванга. Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, и служители намериха в сряда запазена надгробна плоча в некропола на античното селище.

Находката е от втората половина на втори век след Христа, съобщава вестник "Стандарт". Надписът върху нея се чете идеално и е на старогръцки език. Преподавателят в Софийския университет Николай Шаранков вече е направил превода. „Надписът е твърде дълъг, но част от него гласи: „Убитият е Касандър".

Надгробната плоча е направена от неговия брат, което също е видно от надписа върху нея", заяви Сотир Ивнов. Плочата е висока 1.70 метра, широка е 65 сантиметра, дълга е също 65 сантиметра, тя е във формата на паралелепипед. „Това е уникална находка, няма друга такава в района на Средна Струма. Тази година ще продължим да разкриваме античния град, целта ни е да открием къде е бил храмът на древното селище", каза още директорът на музея в Петрич.

Внушителната надгробна каменна плоча е с тегло около 1200 кг. По думите на доц.д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН, монументът има уникална научна стойност. Стана ясно, че около четири месеца е продължил процесът по спасяването и опазването на този артефакт за поколенията.

Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една „криминална история" в стихотворна форма, която е била изключителна рядкост тогава, по думите на преподавателя в катедра „Класически филологии" на СУ „Св. Климент Охридски" и епиграф Николай Шаранков. Надписът представя цялата история около смъртта на човека, погребан в този гроб.

Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена. Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град. Кметът на община Петрич - Димитър Бръчков, подчерта, че намерената плоча показва потенциала на този античен град - най-големият по долината на Средна Струма.

Затова си заслужава да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация. „Само със собствени средства общината няма да успее. Античният град Хераклея Синтика заслужава да бъде обект от национално значение и ние работим в тази посока", подчерта Димитър Бръчков.

Община Петрич започна миналата година да подобрява състоянието на инфраструктурата, като тази дейност ще продължи и тази година.