Новата тайна съставка на кубинското вино – презерватив
Сладкият аромат на ферментирали плодове изпълва улиците около скромния дом в Хавана, в който Орест Естевес и семейството му пълнят стъклени бутилки с грозде, джинджифил и хибискус, а след това поставят презерватив около гърлото на всяка от тях, за да започне необичайният процес на производство на вино в една страна, известна с рома си.
От незаконна дейност в задния двор, кубинската винарна El Canal се превръща в процъфтяващ бизнес, който произвежда хиляди галони вино годишно, ароматизирани с гуава, кресон и цвекло, пише New York Post.
65-годишният Естевес прави вино в продължение на десетилетия. След кариера в службите на отбраната и сигурността, той легализира бизнеса си и отваря малка винарна през 2000 г., когато комунистическа Куба предприема първите стъпки към разрешаването на частни предприятия.
Днес Естевес, неговата съпруга, синът му и един помощник се грижат за 300 стъклени бутилки, съдържащи по 20 литра вино всяка. Основната съставка е кубинско грозде, но добавените аромати включват тропически плодове и зеленчуци от почти всеки сорт.
Избата се е превърнала в истинска атракция в квартал El Cerro, а жителите му често могат да бъдат видени, седнали на бордюра пред нея и отпиващи от виното на Естевес, налято в зелени чаши.
Най-голямата забележителност обаче са стотиците бутилки, запушени с презервативи, които бавно се надуват, докато плодовият микс ферментира и произвежда газове. Когато ферментацията приключи и няма повече газове, презервативът спада, а виното е готово за бутилиране.
"Поставянето на презерватив върху бутилка е точно както при поставянето му на мъж", казва Естевес. "Кондомът се изправя, виното е готов, а след приключване на процеса - спада."
Като цяло, за да се произведе една бутилка вино, отнема от месец до 45 дни. След това продуктът на Естевес се бутилира и продава на средна цена от 10 кубински песос (40 цента). Оборотът достига до 50 бутилки на ден.
Това е едно достъпно удоволствие за кубинците, които печелят средно по 25 долара на месец и не могат да си позволят вносно вино, от което бутилката се продава за половината от заплатата им, а често и в пъти повече, в държавните магазини за алкохол.
Благодарение на търговското ембарго на САЩ и липсата на ефективност на плановата икономика на Куба, хиляди продукти е почти невъзможно да се открият на острова. Това принуждава местните да се задоволяват с това, което имат.
Така презервативите намират много нови приложения. Десетки рибари ги надуват и използват при улова на риба. В случая на Естевес и десетки по-малки домашни винарни в цяла Куба, презервативите служат за бавно освобождаване на газ при ферментацията на вино, заменяйки сложни клапани, характерни за по-високотехнологичните операции във винопроизводството.