Държавните облигации и йената, които са считани за активи убежища, поскъпнаха в Азия в петък, докато цените на акциите паднаха, след като през нощта САЩ удари с крилати ракети правителствени цели в Сирия, което засили риска от конфронтация с Русия и Иран, които са поддръжници на режима на Башар Асад.

Щатският долар поевтиня спрямо йената, докато цените на държавните облигации, златото и петрола скочиха.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.7% за кратко време, а фючърсите на S&P 500 паднаха с 0.5%, в необичайно рязко движение за азитската търговия. Японският индекс Nikkei изтри първоначалния си ръст, губейки 0.1%.

Щатският президент Доналд Тръмп разпореди военна атака срещу сирийска въздушна база, контролирана от силите на президента Башар ал-Асад, в отговор на смъртноносната химическа атака, извършена от сирийската авиация.

Изправен пред най-голямата криза във външната политика от встъпването си в длъжност през януари, Тръмп разпореди най-суровите мерки, които САЩ досега е предприемала по време на шестгодишната гражданска война в Сирия.

Инвеститорите действаха предпазливо и на фона на срещата между Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин, на която бяха обсъдени горещи въпроси, като Северна Копея и огромния търговски излишък на Китай със САЩ.

Засега не става ясно дали военният удар ще остане единствен, макар че държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че нападението е било "пропорционално".

Йената, която е предпочитана от инвеститорите в подобни времена заради позицията на Япония на най-големия кредитор в света, поскъпна. Доларът падна до 110.30 йени, в сравнение със 110.95, точно преди новината за военната атака да достигне до трейдърите.

Спрямо останалите валути доларът остана незасегнат, тъй като получи импупс от насочените средства към щатските държавни облигации. Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от няколко други основни валути, записа минимално понижение, докато еврото се търгуваше без промяна на ниво от 1.0649 долара.

Лихвите по щатските 10-годишни държавни облигации паднаха с пет базисни пункта - до 2.29%, прибивайки подкрепата при 2.30% за първи път през тази година.

Спот цената на златото скочи с 1.2%, до 1 266.01 долара за тройунция, докосвайки най-високото си ниво от 10 ноември.

Петролът също получи импулс на фона на опасенията, че военната интервенцияа може да попречи на доставките от Близкия изток.

Цената на щатския суров петрол скочи с 93 цента, до 52.63 долара за барел, което е най-високото ниво от от месец, докато тази на петрола от сорта Брент нарасна с 90 цента, до 55.79 долара за барел.