Мексикански имигрант без официални документи за пребиваване в САЩ, чиято съпруга е почитател на имиграционната политика на президента Доналд Тръмп, е депортиран обратно в родината си.

Във вторник през нощта щатските имиграционни власти са изпратили Роберто Беристайн, 43-годишен собственик на заведение в Индиана и баща на три деца, обратно в Мексико, се казва в изявление на неговия адвокат.

“Изведнъж ми казаха, че е време да тръгвам,” казва Беристайн в изявлението. “Казаха ми да си взема нещата, качиха ме на задната седалка на микробус и потеглиха към границата.” Той също така добавя, че е получил възможност да говори с адвоката си, едва когато вече е бил в Мексико.

Беристайн който живее в Мишауака, Индиана, бива местен в различни центрове за задържане в САЩ от февруари насам, когато се явява за рутинен подпис при имиграционните служби. Беристайн посещава свой роднина в САЩ през 1998 г. и просто остава в страната, където се запознава със съпругата си Хелън.

През 2000 г. имиграционните власти откриват, че той няма официални документи за пребиваване в САЩ и му нареждат да напусне страната. Той обаче решава да остане, за да бъде със съпругата си, която тогава е бременна.

През изтеклите от тогава 17 години Беристайн редовно се явява за проверка пред имиграционните власти и има неформално разрешение да остане в САЩ. Той дори има социалноосигурителен номер, шофьорска книжка и разрешително за работа.

Беристайн е собственик на ресторанта Eddie’s Steak Shed, където работи години наред. Той купува заведението от сестрата на съпругата си през януари.

През февруари обаче, три месеца след избирането за президент на Доналд Тръмп, който нееднократно е заявявал, че ще депортира нередовните имигранти, Беристайн отива за рутинното си посещение при имиграционните власти и е задържан.

Неговата съпруга, която е гласувала за Тръмп и дори изразява подкрепа на неговата позиция относно имиграцията, е в шок от това, че прилаганите от новия президент мерки са засегнали съпруга й.

“Тръмп каза, че добрите хора няма да бъдат депортирани,” заявява Хелън Беристайн пред Indiana Public Media миналия месец. Тя смятала, че Тръмп ще има за цел да депортира само престъпниците.

Роберто Беристайн обаче няма криминално досие.

От имиграционните власти са потвърдили пред Huffington Post за депортацията му: На 5 октомври 2000 г. съдът е наредил на Беристайн да напусне добороволно страната в 60-дневен срок. След като той не спазва този срок и остава в САЩ, се налага той да бъде изведен от страната принудително.

Според адвокатите на Беристайн той прибързано е депортиран в опит да се избегнат бъдещи съдебни решения относно имиграционния му статут.

“Това е опит да се заобиколи правосъдния процес, като целенасочено той бъде изведен от страната, преди съдът да спре това,” се казва в изявление на Адам Ансари. “Ние обсъждахме с държавните служители този процес, но това, което те пропуснаха да ни кажат, е, че са в процес на изхвърлянето му от страната.”

В момента има жалба за анулирането на депортацията на Беристайн, но решението по нея може да отнеме дни или дори месеци.

“Ако съдът уважи нашата жалба и отмени заповедта за депортация, вероятно ще можем да върнем г-н Беристайн в САЩ,” казва един от адвокатите му - Чък Рот, отбелязвайки, че и двете страни ще могат да обжалват решението.

Ако решението за депортация обаче не бъде отменено, той ще трябва да остане извън САЩ, докато изчаква разрешение да кандидатства отново за получаването на законна виза.

“Този процес обикновено отнема 1-2 години, като през това време той ще бъде разделен със семейството си,” добавя Рот.