Темпът на създаване на нови работни места в САЩ се забавя през март, докато в същото време безработицата неочаквано пада до най-ниското си ниво от близо десетилетие. Това предполага, че пазарът на труда се завръща към един по-устойчив темп на прогрес.

Щатската икономика е създала 98 000 нови работни места през март, в сравнение с 219 000 през февруари, което е по-малко от предварително очакваното, показаха днес данни на Министерството на труда на САЩ. Осреднената прогноза на икономистите бе за ръст в броя на новите работни места със 180 000, според проучване на Bloobmberg.

Нивото на безработицата намалява от 4.7 до 4.5%, докато темпът на растеж на заплатите се забавя до 2.7% на годишна база.

За сравнение, щатската икономика е създавала средно по 187 000 нови работни места месечно през миналата година, като прогнозата за 2017 г. е този брой да намалее до 181 000. Ревизираните данни за предходните два месеца премахват общо 38 000 от първоначално обявените нови работни места, което означава, че заетостта е нараствала средно със 178 000 на месец през първото тримесечие.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп си е поставил за задача създаването на 25 млн. нови работни места за 10 години. За да бъде постигнат този резултат, щатската икономика ще трябва да създава по 208 000 нови работни места на месец, или 2.5 млн. на година.

Наемането на нови служители се влияе значително от периодите с лоши климатични условия, а в данните за март има два такива периода – буря по време на седмицата, в която се събират данните за доклада, която изсипа до 50 см сняг в голяма час от североизточните щати, и по-нормалните за сезона температури след необичайно топлия за сезона януари.

Слабите потребителски разходи през първото тримесечие обаче са индикатор за забавяне на търсенето. Личните разходи остават почти без промяна през февруари, а търсенето на автомобили се забавя през март.

През март средното почасово заплащане нараства с 0.2%, в сравнение с предходния месец. Средната продължителност на работната седмица остава без промяна на ниво от 34.3 часа през март.

Безработицата пък е на най-ниското си ниво от май 2007 г. Предварителните очаквания на анализаторите бяха тя да остане без промяна на ниво от 4.7%.

Броят на създадените нови работни места в частния сектор възлиза на 89 000, след повишение от 221 000 в предходния месец.

Разкритите от държавата нови работни места са се увеличили с 9 000.