Всички сме чували мита, че хвърлена монета от небостъргач може да убие някой от хората, минаващи отдолу, ако го удари по главата.

Трябва ли хората в мегаградове по света, които се разхождат около високи сгради, да внимават за падащи монети и евентуална смърт?

Според научно изследване, дори и ако монета бъде хвърлена от върха на небостъргач, като Емпайър стейт билдинг, и ви удари по главата, повече от вероятно е да се разминете невредими.

Теорията е тествана в нова книга на „И след това сте мъртви“, написана от Коуди Касиди и Пол Дохърти.

Те откриват, че ако турист, които се намира на 102-ия етаж на Емпайър стейт билдинг, изпусне монета, тя няма да се забие като куршум в главата на някой минаващ отдолу пешеходец.

Вместо това тя ще отскочи от главата на жертвата, която пък няма да усети нищо повече от леко жегване.

Според авторите на книгата това е така, защото монета от един цент, например, има пределна скорост от едва 40 км/ч, което означава, че тя ще се върти и ще забави скоростта си по време на падането.

Дори и по-тежки предмети, като бейзболна топка например, също не биха причинили внезапна смърт, ако ударят някого по главата, след като са хвърлени от голяма височина.

Pixabay

Това е така, защото най-вероятно топката би ударила пешеходеца със скорост от около 150 км/ч, което е достатъчно, за да му причини лошо сътресение на мозъка, но е недостатъчно, за да го убие.

Има нещо, за което разхождащите се около високи сгради трябва да внимават обаче, и това са химикалките.

Според авторите на книгата, ако химикалка с мастилен писец удари някого по главата, това би се оказало фатално, тъй като, заради прътовидната й форма, вероятно ще пробие черепа на жертвата и това ще доведе до внезапна смърт.

Това не е едитсвената опасна ситуация, разгледана в новата книга.

Двамата автори също така разследват какво би се случило, ако ви изяде акула или бъдете погълнати от черна дупка.

Те също така разкриват как да оцелеете, ако въжето на асансьора, в който се возите, се скъса и полетите надолу към земята.

Оказва се, че отново имате доста добри шансове за оцеляване – стига кабината на асансьора да пада равномерно, а вие да лежите на пода, за да балансирате с тежестта на тялото си.