Най-възрастният човек в света почина в Италия на 117-годишна възраст, предава ВВС.

Ема Морано е родена на 29 ноември 1899 г. в Пиемонт и официално беше последният жив човек, роден през 19-и век. Тя споделяше, че дължи дълголетието си на гените си и на диетата от три яйца на ден, две от които сурови.

Морано е най-голямото от осемте деца в семейството й, като надживява всички. Тя е починала в дома си в северния град Вербания. Животът й продължава в три века. Тя оцелява след тежък брак, загубата на единствения си син, двете световни войни и живее под управлението на повече от 90 италиански правителства.

Добри гени и яйца

Морано признава, че отчасти дължи дълголетието си на гените си – майка й достигнала 91-годишна възраст, а няколко от сестрите й доживели до 100 години. То обаче се дължи и на доста необичайната й диета от три яйца, две от които сурови, всеки ден в продължение на повече от 90 години.

Ема започнала режима като млада, след като лекар й казал, че страда от анемия малко след Първата световна война. В последните години тя намалила дажбата си до само две яйца на ден и няколко бисквити.

Лекарят й от 27 години Карло Бава каза пред France Presse, че Ема рядко хапвала зеленчуци или плодове. „Когато се запознах с нея, тя ядеше по три яйца на ден, две сурови сутринта и след това омлет на обяд и пилешко месо на вечеря“, разказа Бава.

Не исках да доминират над мен

Морано отдава дълголетието си и на решението си през 1938 г. да се разведе със съпруга си, една година след като малкият им син починал само на шест месеца.

Бракът й никога не е бил хармоничен, споделя самата Ема. Тя била влюбена в момче, което загинало по време на Първата световна война, и не искала да се омъжва за друг. Но бъдещият й съпруг не й оставил никакъв избор. „Той ми каза, че или ще се омъжа за него, или ще ме убие. Бях на 26 години и се омъжих“, разказва Морано в интервю за в. La Stampa.

Бракът обаче не потръгнал. Макар че Ема се разделила със съпруга си през 1938 г., двамата останали женени до смъртта му през 1978 г. Морано, която работила до 75-годишна възраст, избрала да не се омъжва повторно. „Не исках никой да доминира над мен“, споделя тя пред New York Times.

Морано наела жена, която да се грижи за нея през цялото време, едва преди няколко години, но не беше напускала малкия си двустаен апартамент от 20 години.

Според базираната в САЩ организация Gerontology Research Group (GRG) най-възрастният човек сега е Вайълет Браун от Ямайка, която е родена на 10 март 1900 г.