Северна Корея възнамерява да развива отношенията си с Русия, въпреки санкциите, наложени на двете страни, заяви пред руски журналисти зам.-директорът на Европейския департамент на Министерството на външните работи на КНДР Ким Ен Хо.

„Москва, както и Пхенян, търпят санкции от страна на САЩ и Запада. Затова е добре да създадем обща позиция, която отразява позицията на двете държави пред останалия свят”, каза дипломатът.

Той припомни, че бившият лидер Ким Чен Ир посети Русия три пъти и е постигнал голям напредък в развитието на отношенията между двете страни, посочва Дарик радио.

„Срещата на върха и съвместните документи са в основата на по-нататъшното развитие на топлите връзки. Освен това 2015 г. беше година на приятелство между нашата Пхенян и Москва, като тогава се засили обменът на делегации във всички области на политиката, икономиката и културата.

През 2016 г., след приемането на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, двустранните отношения се развиват успешно, независимо от намесата в нашата воля”, изтъкна още Ким Ен Хо.