Диктаторът на Северна Корея Ким Чен-ун представи за първи път през този уикенд специалните сили на страната - във видима демонстрация на сила срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

Заплашително изглеждащите и "добре обучени" войски крещяха патриотични лозунги, докато маршируваха по улиците на Пхенян, оборудвани с гранатомети, по време на военен парад в събота.

Специалният отряд е един от най-добре оборудваните в армията на Северна Корея, включително с очила за нощно виждане, прикрепени към техните каски, и пистолети, закрепени за гърдите им, посочва Daily Mail.

Специалното армейско звено е в режим на готовност, за да защити страната от елитни американски войници, за които се смята, че ще се опитат да премахнат Ким Чен-ун от власт, ако възникне война, според анализатор, изразил мнението си за южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Между Щатите и Северна Корея възникна напрежение, след като президентът Доналд Тръмп заяви в Twitter, че страната „си търси белята“, в контекста на продължаващите ядрени опити на Ким Чен-ун и армията му.

Доклад на Пентагона открои войниците като "едни от най-добре обучените, добре оборудвани, най-добре хранени и силно мотивирани" сили в армията на Северна Корея, предаде CNN.

Смята се, че потайното звено е извършвало тайни мисии в Южна Корея и "изглежда е предназначено за бързи настъпателни операции" и защита от чужди атаки.

Докладът също така прогнозира, че Северна Корея е ангажирана с развитието на ядрени ракети за далечни разстояния, които могат да се превърнат в пряка заплаха за Съединените щати.

На парада в събота, организиран в чест на 105-годишнината от рождението на основателя на Северна Корея Ким Чен-ул, внукът му също така представи балистични ракети, за които Пхенян претендира, че могат да пътуват хиляди километри.

Техните установки бяха монтирани на гърба на товарни автомобили и минаха по време на парада пред ликуващите тълпи.

Пхенян все още официално не е обявил притежанието на междуконтинентални балистични ракети, но експертите смятат, че е възможно страната да разполага с ранен прототип.

В шоуто бяха включени и подводно изстрелвани балистични ракети, което показва подобряване на технологичните възможности на армията на Северна Корея.

@thomashuntillustration just found footage of the North Korean missile test that was conducted yesterday. We are doomed. #RangerUp #NorthKorea #NKorea #KimJungUn #Korea

Публикация, споделена от Ranger Up (@rangerup) на