Днес ще бъде открито новото 44-о Народно събрание. Ето и 12 любопитни факта за парламента и неговите нови стопани:

Най-възрастният депутат е Тома Томов, който е на 74 г. Той е само с няколко месеца по-възрастен от съпартиеца му Стефан Данаилов.

Най-младият депутат е Теодора Халачева, която е на 25 години. Мандатът й е от БСП. Тя е бивша манекенка.

Клетвата на народните представители е: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

На банките ще седнат 95 депутати от ГЕРБ, 80 депутати от БСП, 27 депутати от коалиция Обединени патриоти, 26 народни представители от ДПС и 12 народни представители от Воля на Веселин Марешки.

Сред народните представители има футболен съдия. Това е Стефан Апостолов от ГЕРБ. Той е на 29 години.

44-ият парламент може да се похвали с 27 юристи, 51 икономисти, 17 финансисти, 28 инженери, 4 генерали и 4 журналисти.

57 са жените депутати. Това прави под 30% от общия брой народни представители. Най-много жени има в парламентарната група на Воля - там мъжете са малцинство с петима представители, а дамите са седем. Нежният пол е най-малко застъпен при Обединените патриоти - в групата им има само една жена от 27 представители.

От 240 депутати половината са дебютанти. 120 пък са старите лица, които отново ще заемат местата си зад банките.

Най-популярното име в започващия работа днес парламент е Александър. Носят го девет народни представители, петима от тях са от ГЕРБ. Сред жените най-често срещаното е Десислава.

15 от новоизбраните депутати се отказаха от новата си работа още след изборите. Хасан Азис от ДПС прави това за втори път. Техните места ще заемат следващите в листата.

Все още има шанс за много кандидат-депутати да влязат в парламента. Един от тях е Цецка Цачева. Ако Ивайло Московски стане министър, тя ще заеме мястото му в пленарна зала.

3 099 лв. ще е заплатата на всеки един депутат в бъдещия 44-ия парламент. Това обаче не е окончателното месечно възнаграждение на народните представители, тъй като към сумата се прибавя бонус за всеки един допълнителен пост на избраника.