В края на миналата седмица S&P Global Intelligence обяви най-големите банки в света по размер на активите им. Начело на класацията са четири китайски банки, докато японската Mitsubishi UFJ Financial Group заема петата позиция.

Щатските банки също имат силно присъствие в подреждането, но кои са най-големите банки в Европа? И може би по-важното – колко от топ 20 на банките от Стария континент присъстват у нас?

Обезценяването на еврото и британския паунд през изминалата година се отрази негативно на банките в Европа. В края на 2016 г. единната европейска валута се разменяше за 1.055 долара спрямо 1.086 долара за година по-рано. Британският паунд обаче се понижи до 1.235 за долар срещу 1.474 година по-рано.

Само поевтиняването на паунда успя да изтрие близо 290 млрд. долара от активите на Barclays. Данните сочат още, че общо 9 от европейските банки имат активи за над 1 трилион долара, докато други 13 са с поне 500 млрд. долара активи. Вижте ги:

Начело в подреждането е британската HSBC, следвана от BNP Paribas. Именно това са и двете финансови институции в Европа с активи за над 2 трилиона долара – респективно 2.374 и 2.19 трилиона долара.

Изтеглилата се от България френска банка Credit Agricole заема третата позиция с активи за 1.817 трилиона долара, докато Deutsche Bank и Barclays допълват топ 5 със съответно 1.676 и 1.496 трилиона долара активи.

Над 1 трилион активи имат още френската Societe Generale, испанската Santander, френската Groupe BPCE и Lloyds Banking Group.

Royal Bank of Scotland заема десетата позиция с активи за 986 млрд. долара, като оставя зад себе си швейцарската UBS, холандската ING и италинската Unicredit.

Именно последните две, както и BNP Paribas и Societe Generale, са единствените от европейските банки с активи за над 500 млрд. долара, които присъстват в страната ни.

Топ 20 се допълва от френската Credit Mutuel, швейцарската Credit Suisse, испанската Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, италианската Intesa Sanpaolo, холандската Rabobank, шведската Nordea Bank и британската Standard Chartered.

С активи от над 500 млрд. долара са още две немски банки – DZ Bank и Commerzbank.

Най-големите у нас

Именно данните, които Българска народна банка се очаква да обяви в последния работен ден от април, ще дадат яснота кои най-големите банки в страната към края на първото тримесечие на годината.

Данните към края на 2016 г. сочат, че лидерските позиции се заемат от Уникредит Булбанк, Банка ДСК и Първа инвестиционна банка. Именно последната обаче се очаква да бъде изместена, след като сделката за придобиването на Обединена българска банка от страна на белгийската KBC бъде одобрена от регулаторните органи.

Новата финансова институция се очаква да има активи за около 10 млрд. лв. и да носи ново име.

С панел "Банки и небанкови финансови институции" ще бъде открит ден 2 от осмото издание на финансовия форум Шумът на парите, организиран от Profit.bg. Шумът на парите, организиран от Profit.bg. Той ще се проведе на 31 май и 1 юни в столичния хотел Маринела, зала ЕФЕ. Повече за събитието може да научите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.