Стереотипът за футболистите е, че не са особено умни и с висока култура. Но може да се окаже, че това съвсем не важи за всички.

Някои от тях са се отдали на футбола от ранна детска възраст, зарязвайки ученето, защото не са имали достъп до образование или просто са предпочели да развият таланта, който имат.

Това обаче не е критерий за познанията, които може да има един играч, защото във всеки мач той трябва да прилага на практика уменията си за вземане на решение, въображението, творчеството, преценката и мисленето си - и всичко това в рамките на секунди.

Ниският интелект на футболистите е остаряло клише и има много случаи на играчи, които са се отличили с интелигентността си.

ВВС представя седем футболисти, които изпъкват най-много с интелекта си.

1. Франк Лампард

A post shared by Frank Lampard (@franklampard) on

Известен с интелигентните си движения на терена и усета си към пространството, голмайсторът на Челси получил най-високите оценки по 12-те предмета в дипломата си за средно образование. Един от тях е латински език.

През 2009 г. Лампард се подложи на тест за интелигентност, който показа, че футболистът има коефициент на интелигентност над 150, колкото притежава едва 0.5% от населението на света. Алберт Айнщайн имал коефициент от 160.

2. Андрей Аршавин

3. Симон Миньоле

A post shared by Simon Mignolet (@22mignolet22) on

4. Шака Хислоп

5. Хуан Мата

A post shared by Juan Mata (@juanmatagarcia) on

One Hour Behind,

където предлага своята различна версия за футбола в увлекателен стил.

Бившият футболист на Валенсия е учил наука за спорта и предприемачески маркетинг.

6. Сократес

Не е пионерът, но е първият международно признат футболист с интелект, до такава степен, че името му винаги е придружавано с титлата доктор. Капитанът на отбора на Бразилия за Световната купа в Испания през 1982 г. е вкарал 22 гола в 60 мача за националния отбор, но винаги е споделял, че футболът за него е бил приятен начин за прекарване на времето извън учението.

Той има диплома по медицина, след което започва футболната си кариера. Доктор Сократес е активист в подкрепа на демокрацията, когато страната му се управлява от военен режим.

7. Мануел Пелегрини