Якоб Фугер е германски банкер, който е финансирал крале, изследователи, епископи и папи. Той успява също така да се сдобие с най-голямото богатство, натрупвано някога от бизнесмен.

Фугер, който е внук на селянин, успява да убеди папа Лъв 10 да легализира кредитирането с цел печалба. Една от схемите му за печелене на пари провокира Мартин Лутер да напише „95-те тезиса“ и да сложи началото на Реформацията.

Той също така играе сериозна роля в изборите през 1519 г. за император на Свещената Римска империя. Якоб Фугер и неговите пари осигуряват победата на Карл Пети и го слагат начело на империя - голяма, колкото тази на Наполеон.

При смъртта му през 1525 г. състоянието на Фугер се оценява на около 400 млрд. в настоящи долари, или 2% от БВП на Европа по онова време. (Състоянието на Джон Д. Рокфелер е близо като стойност в долари, но е съставлявало по-малка част от щатската икономика.)

Ето някои от тайните на Фугер:

Инвестирайте, когато другите се страхуват. Фугер прави два огромни залога, които осигуряват огромното му състояние. Първият от тях е да финансира ерцхерцога на Тирол Зигмунд, когато имало опасност Венеция да завземе херцогството.

Обичайните банкери на херцога отказват да го финансират. Фугер тогава се намесва и предлага всичко, което той и семейството му могат да съберат. Херцогът успява да се споразумее с Венеция. В замяна на неговата подкрепа, Фугер получава на концесия най-голямата сребърна мина в света.

Фугер също така инвестира в унгарски медни мини, когато други се страхували от турска инвазия. Движейки се срещу течението, той успява да се сдобие с добива на мед така, както го прави и със среброто. Турците, в крайна сметка, пристигат, но доста след смъртта на Фугер.

Бъдете незаменими. Концепцията „прекалено голям, за да фалира“ не е измислена наскоро. Фугер е знаел всичко за нея и я използвал, за да се изолира от монарсите, които можело да не погасяват задълженията си без последствия.

Фугер разполагал с нещо, за което знаел, че неговите заемополучатели не могат без: способността незабавно да събира и предоставя големи суми. Заемополучателите не харесвали нито Фугер, нито неговите условия. Но не можели да живеят без него.

Бъдете запознати с фактите. Фугер разбирал стойността на добрата информация. Той създава първата новинарска мрежа в света и я използвал, за да научава преди другите за събития, които ще повлияят на пазарите.

Император Максимилиан (дядото на Карл Пети) веднъж споделя с банкера, че Хенри Седми му е изпратил злато като обезпечение за отпускане на паричен заем, който да бъде използван в битката му срещу французите. Фугер отказва сделката, защото неговите съгледвачи в Англия му казват, че корабите така и не са отплавали от пристанището.

Боравете добре с числата. Италианците са тези, които въвеждат двойното счетоводство. Фугер обаче е един от първите на север от Алпите, които го използват. Той усъвършенства този занаят, като създава консолидиран счетоводен баланс за многото си компании.

Той също така е първият, който праща одитори, които да проверяват дейността на отделните клонове. В счетоводните му книги той е дописвал ръчно бележки с въпроси за конкретни разходни статии.

Образовайте се добре. Фугер прекарва няколко години като чирак във Венеция, която е бизнес столицата по онова време. Той придобива знания, опит и връзки, които му служат добре до края на живота му.

Не губете самообладание. Австрийски епископ е един от най-големите вложители в неговата банка. Когато епископът умира през 1509 г., папата настоява Фугер незабавно да изплати парите на църквата. По това време парите на Фугер били вложени в минните проекти и той не разполагал с достатъчна ликвидност.

Изтеглянето на средства или дори слуховете за изтегляне на средства са щели да го разорят. Вместо да се сниши, той харчел охолно, за да изглежда сякаш никога не е бил по-ликвиден. Това му печели време тихомълком да договори сделката, която го спасява.

Давайте обратно. Фугер е най-известен като създателя на Фугерай, или „кварталът на Фугер“. Това е първият жилищен комплекс в света с жилища на достъпни цени.

Той смятал, че всеки, който работи, заслужава да има покрив над главата си. Наемите в този квартал били на ниво от една четвърт от пазарните. Фугерай съществува и до днес и е една от най-големите туристически атракции в родния му град Аугсбург.