Когато Forbes започва да следи състоянието на 400-те най-богати американци през 1982 г., за да се влезе в класацията, са били необходими едва 75 млн. долара. Днес минималното изискване е 1 млрд. долара.

Ако богатството на най-богатите 51 американци за миналата година бъде събрано, то ще достигне 1 трлн. долара. Тази година са необходими едва 37 души, за да бъде достигната тази сума. Дали след 20 г. обаче в света ще има само човек, чието състояние да възлиза на 1 трлн. долара?

Кога ще бъде създаден първият трилионер на 21 век?

Въпросът е кога, а не ако, според много специалисти. Стив Краус от Ipsos MediaCT, която публикува годишно проучване за богатството, твърди, че не би бил изненадан, ако в света се появи трилионер в следващите 25 години.

Андрю Амойлс, анализатор в New World Wealth, пък е още по-конкретен. Вземайки предвид различни фактори, като БВП на глава от населението, цени на суровините, обменни курсове, както и прогнозите за развитието на конкретни страни между които САЩ, Русия и Индия, според него вероятност в следващите 25 години да има трилионер е 11% (най-голяма е вероятността това да стане в САЩ, след това в Индия).

Общото състояние на включените в класацията Forbes 400 е нараснало от под 1% от националното богатство през 1982 г. до 3%, въпреки че милиардерите намаляват като процент от населението.

Кой ще бъде този трилионер на 21 век?

Днес богатството на Бил Гейтс съставлява 3.6% от общото в класацията на Forbes. Общото национално богатство се е увеличило от около 10 трлн. долара до 70 трлн. долара от 1982 г. Сега остава да посмятаме.

Да кажем, че следващите 25 години не са толкова добри за създаването на общо богатство и през 2039 г. то е едва 300 трлн. долара. Да кажем, че делът на Forbes 400 достигне 8% от това национално богатство. Той се утроява в последните три десетилетия.

Това би означавало, че общото състояние на хората в класацията Forbes 400 възлиза на 24 трлн. долара и дори ако човекът на първото място има само дела, който Гейтс има в момента, той/тя ще бъде ужасно близо до магическите числа. Това би означавало, че състоянието му/й възлиза на 846 млрд. долара.

Експерти очакват, че ще е нужно постигането на няколко успеха като този на Бил Гейтс от страна на един човек, за да бъде достигнато състояние от 1 трлн. долара. Помислете си какво са казвали хората през 1980 г. за това дали след 25 г. ще има човек, който разполага със 100 млрд. долара.

Въпреки това Гейтс го постига още през 90-те години, преди да започне да прехвърля големи части от състоянието си на своята фондация.

Вижте още: Кой ще е първият трилионер в света?

С най-големи шансове, според тези експерти, е супер серийният предприемач. "Ще е нужна серия от Големи шлемове," казва Джордж Уолпър, президент на Spectrem Group. "Ще трябва да постигнеш огромен успех и след това да го удвоиш," според Краус.

Елон Мъск може би е най-близо до този митичен индивид, за който в момента си представят, че създава редица големи компании и ги превръща в най-голямото лично състояние.

Ръстът на технологиите и способността компаниите да бъдат листвани на борсата се случва много по-бързо, отколкото в исторически план, а периодът, който е необходим за тях да навлязат в живота ни, намалява.

"Има толкова много свободни пари и големи мултинационални компании. Единствените наистина големи компании в миналото бяха автомобилните. Сега имаме всичките тези огромни технологични компании, които развиват глобална дейност," казва Амойлс.

Кой ще е двигателят на създаването и трупането на богатство?

Този въпрос за трилионера е просто друг начин да се попита какви тенденции за трупане на богатство ще доминират през 21 век и дали те ще помогнат или ще попречат на евентуалния трилионер. Ето какво очертават няколко експерти:

1. Късмет

Уорън Бъфет се шегува, че е късметлия, че се е родил в правилната страна, в правилното поколение, а на всеки Марк Кюбан, който забогатява точно преди спукването на дотком балона и успява да съхрани състоянието си, има много други примери на големи печеливши, които са изгубили всичко — прекалено много и прекалено бързо, за да наваксат отново, или просто не са могли да родят друга голяма идея, за да увеличат състоянието си.

Идеята за серийния предприемач, който прави "Голям шлем", се натъква на проблеми, когато късметът бъде добавен към уравнението. "Да намериш злато веднъж е трудно, да повториш е наистина трудно, да го направиш три или четири пъти е още по-трудно," казва Уолпър.

2. Скрито богатство

В последната си книга Томас Пикети, преподавател в Paris School of Economics, отбелязва, че всички пари, които циркулират по света, просто не излизат —освен ако хората не инвестират в недвижими имоти на други планети. Скритото богатство може да бъде един от най-големите двигатели на натрупването на капитали в по-малко ръце.

Това, в което правителствата са много добри, е създаването на все повече данъчни райове. "Когато започнеш да излизаш от западната цивилизация, за каква част от богатството се знае и каква част от него е скрита?", казва Уолпър.

В САЩ е трудно да се укриват големи суми пари, защото да основеш компания и да я листнеш на борсата е типичният път и тогава започват проверките. "Настина богатите в чужбина имат по-голяма мотивация и способности да укриват богатство," Краус.

Има слухове за фамилии като Ротшилд, които разполагат с пари, за които никой не знае и до днес и за шейхове в ОАЕ, които имат милиарди, но не попадат в никакви класации, защото тяхното състояние технически са държавни активи. "Мисля, че ако бъдат включени шейховете, те могат да изпреварят Карлос Слим или Бъфет, или Гейтс," казва Амоилс.

3. Филантропия

Милиардерите с големи сърца могат да бъдат един от големите ограничаващи фактори за създаването на трилионер. Бъфет и Гейтс са най-активни в това отношение с тяхната кампания, с която призовава богатите да дарят по-голяма част от състоянието си за филантропска дейност.

Друг начин да се погледне на нестопанските дейности на Бил Гейтс е просто отгчението. "Ако вземете един амбициозен, талантлив човек, който не разполага с никакво състояние, трупането на богатство ще е доста нагоре сред неговите приоритети.

С нарастване на богатството обаче повечето хора губят интерес. Съмнявам се, че в днешни дни Бил Гейтс мисли много за трупането на още богатство и определено не насочва времето и енергията си в тази посока. Същото нещо може да се случи и на Илон Мъск."

Филантропията може да не бъде ограничаващ фактор за всички, а това просто може да гарантира, че по-алчните милиардери ще отнемат водачеството от Гейтс и Бъфет. "Някои хора като Сам Уолтън и братята Кох изглежда никога не губят концентрация".

4. Данъци

За да бъде САЩ първата страна, която ще може да се похвали с трилионер, данъчната политика ще трябва да продължи в същия дух.

Когато Роналд Рейгън става президент на САЩ, най-голямата подоходна данъчна ставка е била 70% (91%, когато Айзенхауер е бил президент). Данъчната политика в САЩ в последните десетилетия подпомага натрупването на богатство.

Според Краус няма много изгледи тази тенденция да се обърне. Неравенството в доходите и препразпределението на богатството на са сред основните грижи на гласоподавателите. "Не виждам някакво голямо желание от страна на електората или Вашингтон това да се променя," добавя Краус.

Забравете за трилионера — кой и какво наистина ще доминират в света през 21 век?

За проучвателите на икономическите тенденции, между които е и Пикети, това да има трилионер и какъв процент е състоянието му от общото богатство е по-маловажно, отколкото теднденциите, които ускоряват неравенството в доходите. Не може да се спре и само с тенденциите. Истинският въпрос е Кой и какво ще притежават 21 век, буквално.

Ето няколко групи хора с потенциал да излъчат "трилионер", които може да прогресират сериозно през 21 век.

Индивидуални-институционалния трилионерски комплекс

Инвеститорите трилионери трябва бъдат по находчиви с инвестициите във валути, природни ресурси, селско стопанство и недвижими имоти, освен всичко друго, тъй като има много малко останали неща, които да си купят. Според Пикети петролните държави могат да решат да изкпупят всички имоти на по света и да живеят от наем.

Индеята е, че "хората и инвестиционните компании ще се конкурират," според Пол О'Браян от Oxfam America. "Да си трилионер означава да имаш достатъчно пари, за да си купи страна или да промениш цената на суровина като живото или царевицата или не просто да избавиш всеки човек от крайната беднота, а да го вкараш в средната класа" казва О'Браян.

Новите петролни барони

В последните три години в Източна Африка са открити 3.68 трлн. куб. м газ и над 2 млрд. барела петрол. Мозамбик, която е на дъното на всички световни класации по развитие, откри достатъчно петрол и газ, за да генерира 10 млрд. долара приходи на година в следващите 40 години. Това са 400 млрд. долара за втората най-бедна страна. В чии ръце обаче?

"Това е възможност, но и заплаха," смята О'Браян.

Бившите държавни ологарси

Според Пикети в бъдеще ще има олигарси, за които националността е белег на една отминала ера. "Държавните граници може да бъдат по-маловажни от границите на олигарсите," казва Амойлс. "Много хора вече си представят ултра богатите като напълно мобилни хора, които не остават на едно място."

Всичко в семейството

От 1990 до 2010 г. Бил Гейтс е увеличил състоянието си от 10 млрд. долара до 50 млрд. долара. В същото време наследницата на L'Oreal е увеличила богатството си от 5 млрд. долара на 25 млрд. долара. Темпът на растеж е същият с разликата, че тя не е правила нищо по-креативно от това да инвестира богатството на семейството си като елитен предприемач или институция.

Намаляващите имотни данъци и намаляващият размер на семейството увеличават вероятността за второ поколение трилионер. "Може да се каже, че някои хора ще могат да прескочат ограниченията за създването на богатство, без да им се налага да създават втори Microsofts".