В исторически план жените имат сериозни трудности със забогатяването.

Всичко - от правилата за мъжкото първородство до законите, които забраняват на жените да имат собственост, са ограничавали броя на жените магнати през вековете.

Малцината, които са успявали да се сдобият със сериозно състояние, обикновено са го наследявали от мъжете в тяхната фамилия. “Жените с голямо лично състояние са съвременен феномен,” казва Уолтър Шайдел, преподавател по древна история в Станфордския университет.

По тази причина, когато миналата година списание Time изготви класация на 10-те най-богати хора в историята, в нея имаше само мъже. Класацията сама по себе си бе доста сериозно предизвикателство, тъй като сравнява богатството на хора от различни епохи, географски райони и т.н.

Тогава Time използва техника, разработена от историци и икономисти от MeasuringWorth, която сравнява богатството на даден човек като процент от световния БВП по времето, когато е живял.

Тази година от изданието са използвали същата методолигия, за да класират най-богатите жени в историята. Тук обаче са включени жени, които дори и да са наследили част от парите си, след това са имали активна политическа или бизнес роля в управляването на тяхното състояние.

Така че тук отсъстват жени като наследничките на империята Walmart Кристи и Алис Уолтън, които никога не са участвала в ежедневната дейност на компанията. (Личното състояние на Алис Уолтън се оценява на 32.4 млрд. долара, което я прави най-богата американка.)

За изготвянето на класацията от Time са се консултирали с близо 30 историци и са прегледали десетки евентуални кандидатки за включване в нея. Ето кои според тях са най-богатите жени в историята.

10. Шарлийн де Карвальо-Хайнекен

Живяла: От 1954 до сега
Държава: Холандия
Върхово богатство като процент от световния БВП: 0.017%

Всеки път, когато си отворите бира Heineken, добавяте към състоянието на тази холандска бизнес дама, чието лично състояние достига върховите 12.7 млрд. долара през 2016 г. Де Карвальо-Хайнекен е единственото дете на Фреди Хайнекен, който е бил главен изпълнителен директор на третата най-голяма пивоварна компания в света в периода 1971 – 1989 г.

Тя наследява 25% дял в Heineken International, когато баща й умира през 2002 г. Без да притежава официално бизнес образование, тя участва активно в избирането на настоящия главен изпълнителен директор на компанията Жан-Франсоа ван Боксмеер.

9. Ан Кокс Чембърс

Живяла: От 1919 до сега
Държава: САЩ
Върхово богатство като процент от световния БВП: 0.021%

Кокс Чембърс е била и посланик на САЩ в Белгия, но става популярна основно като медиен магнат. Нейното богатство идва от дела й в компанията на покойния й баща Cox Enterprises, която притежава медии като Atlanta Journal-Constitution и Palm Beach Post.

По-голяма част от приходите на компанията обаче идват от телекомуникационното й подразделение, което притежава един от най-големите кабелни оператори в САЩ. Кокс Чембърс е била член на борда на директорите на Cox Enterprise и председател на Atlanta Newspapers.

През ноември 2015 г. сега 96-годишната бизнесдама напуска борда на директорите и разпределя своя дял, оценяван на 15.3 млрд. долара, на тримата си наследници.

8. Сузане Клатен

Живяла: 1962 г. до сега
Държава: Германия
Върхово богатство като процент от световния БВП: 0.024%

По-голяма част от състоянието на най-богатата германка, в размер на 17.4 млрд. долара, идва от една от най-доходоносните марки в страната - BMW. Клатен наследява 12.6-процентен дял в компанията от покойния й баща Херберт Куандт.

Клатен също така инвестира в множество бизнес начинания - от фармацевтични компании, през вятърна енергия до технологии.

Вижте още: Най-богатите хора в историята

7. Ян Хуян

Живяла: От 1981 до сега
Държава: Китай
Върхово богатство като процент от световния БВП: 0.025%

Много хора бяха засегнати сериозно от икономическата рецесия от 2007 г., но малцина пострадаха толкова сериозно колкото Ян Хуян. Китайската имотна наследничка стартира с 16.2 млрд. долара от баща си, основател на строителната компания Country Garden.

След финансовата криза нейното състояние пада значително. В момента то възлиза на 5.2 млрд. долара. Хуян участва в семейния бизнес от тийнейджър. В момента Хуян е вицепрезидент на борда на директорите и помогна за набирането на свежи средства, като продаде нови акции за 2014 г.

6. Лилиан Бетанкур

Живяла: От 1922 до сега
Nation: France
Върхово богатство като процент от световния БВП: 0.055%

Всички, които някога са си купували нещо от Body Shop или са ползвали червило Maybelline, са допринесли за благосъстоянието на тази наследница на козметичната империя L’Oreal, чието състояние достига връх от 40.7 млрд. долара през 2015 г.

Тя в момента е основен акционер в компанията, основана от баща й през 1907 г. Под неин контрол L’Oreal придобива други марки като Lancome и Polo. Бетанкур, която страда от деменция, вече не участва в управлението на компанията. Тя бе заменена от своя внук в борда на директорите през 2012 г.

5. Исабела Кастилска

Живяла: 1451-1504 г.
Държава: Испания
Върхово богатство като процент от световния БВП: 1%

Като един от най-богатите монарси в света, не изглеждало, че нещата могат да станат много по-добри за кралица Исабела Първа от Кастилия, докато тя не консолидира контрола си над цяла Испания, като се омъжва за своя братовчед Фердинанд Арагонски.

По времето на смъртта й короната на Кастилия е имала годишни приходи от около 1.45 млн. дуката - златна монета използвана от Испания. Исабела и Фердинанд обединяват Испания като едно кралство, връщайки си Иберийския полуостров и разширявайки империята в Новия свят.

Тя е управлявала в Испания по време на бума на текстилната индустрия и лично е притежава някои от най-ценните бижута и тъкани в света, казва Нанси Марино, преподавател по испанска история в Мичиганския държавен университет.

4. Клеопатра

Живяла: 69-30 преди новата ера
Държава: Египет
Върхово богатство като процент от световния БВП: около 2.6%

Клеопатра остава в историята със своето богатство и ловки умения за политически манипулации. Като владетелка на Египет Клеопатра е контролирала едни от най-големите индустрии по това време като търговията с пшеница, папируси и мазила, вследствие на което е имала годишен доход в размер на между 12 000 и 15 000 египетски таланта.

Състоянието й се оценява на 95.8 млрд. долара. Тя обаче не винаги е можела сама да си позволи луксозния живот. Тя е заемала сериозни средства от чужди лидери, за да финансира много войни, които води през царуването си.

Вижте още: Най-богатите жени в технологичния свят

3. Екатерика Велика

Живяла: 1729-1796 г.
Държава: Русия
Върхово богатство като процент от световния БВП: 5.4%

Велика може да се отнася не само за политическото й влияние, но и за нейното богатство, което днес би й дало икономическа мощ, равняваща се на около 1.5 трлн. долара.

Управлението на Русия, която в исторически план е една от най-големите империи по площ, й е осигурявало контрол над около 5% от световния БВП по нейно време. Най-дълго управлявалата жена в Русия е имала контрол и над църквата, а оттам и върху крепостните селяни.

2. Хатшепсут

Живяла: 1507-1458 преди новата ера
Държава: Египет
Върхово богатство като процент от световния БВП: около 20%

Това е първата жена фараон на Египет. Като владетелка тя е контролирала златните мини, които пък са имали продукция, равняваща се на 2 млрд. долара днес. Хатшепсут остава най-богатата жена, оглавявала Египет, според Кара Кууни, египтолог в Калифорнийския университет.

Хатшепсут поема властта след смъртта на нейния съпруг (и полубрат) Тутмос Втори. По време на двете десетилетия, в които управлява, тя също така е контролирала мините на страната с големи залежи от злато, мед и скъпоценни камъни.

1. Императрица У Дзътиен

Живяла: 624-705 след новата ера
Държава: Китай
Върхово богатство като процент от световния БВП: 22.7%

Най-богатата жена в историята не се става и без много кръвопролития. Тази китайска императрица се издига до престола като наложница на двама императори от династията Танг, които са били баща и син. Когато синът Гаодзун поема властта, У не се церемони със съперничките си, за да получи неговото внимание.

Тя убива едноседмичната си дъщеря и обвинява за това тогавашната императрица Уанг, която е хвърлена в затвора и убита. След смъртта на Гаодзун У принуждава двамата си собствени синове да абдикират от престола, което вече окончателно разчиства пътя й към властта. Нейните тактики обаче се отразяват добре на икономиката на Китай.

По време на 15-годишното й управление империята се разширява далече към Централна Азия, което я прави една от най-големите в света по онова време. Националното богатство расте благодарение на търговията с чай и коприна със западните нации.