Европа се подготвя за сериозна турболенция – евентуална забрана за електронни устройства на полети към САЩ.

Европейските авиокомпании и регулатори се подготвят за възможността Доналд Тръмп да разшири обхвата на забраната за използване на устройства, по-големи от смартфон, на борда на самолетите, летящи от Европа към САЩ, твърди CNN, позовавайки се на свои източници.

Подобен ход би означавал значително разгръщане на обхвата на притоворечивата забрана, която понастоящем засяга полетите от 10 летища, намиращи се в Средния Изток и Африка.

Според високопоставените източници на CNN, скоро можем да станем свидетели на разширяване на забраната, като все още не е взето крайно решение по темата.

Висш представител на европейския транспортен бранш посочва пред медията, че авиационната индустрия очаква САЩ да наложи забраната и за полети от Европа, като описва ситуацията като „пълна бъркотия”.

„Очакваме нещо да се случи, просто не сме сигурни какво точно и кога”, казва изпълнителен директор на голяма европейска авиокомпания.

Противоречивите мерки за сигурност са подложени на критика от страна на авиокомпаниите от Средния Изток и други авиационни експерти. Критиките поставят под въпрос рационалността на наложените мерки, ефекта върху техния бизнес, както и проблема, който може да възникне от пренасянето на голям брой литиеви батерии в товарните отделения на самолетите.

Според един от източниците, ще бъде много трудно да се наложи подобна забрана и за Европа, без тя да обхване и полетите от САЩ към Стария континент.

Въпреки това, един от високопоставените източници не е съгласен с твърдението.

„Причината, поради която не обмисляме разширяването на забраната за полети, напускащи САЩ, е, че разузнаването посочва, че това не е необходимо”, казва източникът.

Ако забраната бъде наложена и за полети от Европа, това би имало много по-голям ефект върху индустрията, отколкото мерките, засягащи Средния Изток.

Около 40% от пътниците, идващи през океана към САЩ, са от Европа. Това са около 350 полета на ден.

Много от полетите се извършват от американски авиокомпании, като Delta, United и American Airlines, или от техни европейски партньори.

Детайлите около обсъжданото разширяване на забраната все още не са ясни.

Департаментът по вътрешната сигурност на САЩ е водил разговори по темата с представители на авиационната индустрия, казва един от източниците на CNN.

През тази седмица от департамента излязоха със съобщение, че мерките за сигурност са подложени на обсъждане.

Американските превозвачи настояват департаментът да намери алтернативи на подобна забрана, посочва източник, близък до ситуацията.

Една от алтернативните опции е извършването на допълнителни проверки на електронните устройства на борда на самолета, което обаче би довело до логистични усложнения, добавя източникът.

Някои от акциите на авиопревозвачите вече отчетоха спад в четвъртък, като книжата на Lufthansa поевтиняха с 2%, а тези на дъщерната на British Airways – IAG, паднаха с 1.7%. Акциите на United Airlines също поевтиняха с 1% по време на сесията на фондовата борса в Ню Йорк.