Qatar Airways ще предлага безплатни лаптопи на пътниците, летящи в бизнес класа в посока САЩ, обявиха от компанията вчера.

Ходът идва в отговор на забраната за пренасяне в ръчния багаж на електронни устройства по-големи от смартфон, която важи за полети, идващи към САЩ от специфични дестинации. Великобритания въведе подобна забрана, скоро след като американските власти обявиха новите мерки, засягащи главно летища, намиращи се в арабски страни. Британската забрана обаче не засяга полетите от Катар.

Лоптопите ще са достъпни за всички пътници, летящи в бизнес класа към САЩ. Засега не е ясно с какъв софтуер ще вървят преносимите компютри и какво ще предлагат като функционалност, предава thenextweb.com.

Снимките, които публикуваха от Qatar Airways, показват, че става дума за 15-инчови MacBook Pro лаптопи, модел 2015 г. Възможно е моделите да са използвани само за маркетинговото послание и в крайна сметка потребителите да имат достъп до машини, разчитащи на Windows или лаптопи ChromeBook.

Авиокомпанията предлага и достъп до преносима памет (USB), на която пътниците да свалят важните за тях файлове, които впоследствие да използват на специалните лаптопи на борда.

За съжаление, клиентите на компанията, пътуващи в икономичната класа, няма да могат да се възползват от предложението.

Традиционно бизнес класата заема голям дял от приходите на авиокомпаниите. Може да се каже, че те субсидират цените в икономичния клас. Повечето компании обаче биха разчитали на бизнес класата, само ако техните служители могат да бъдат продуктивни по време на полет.

Така забраната, въведена от САЩ и Великобритания, реално обезмисля съществуването на бизнес класа.

Въвеждането на безплатни лаптопи по време на полет ще редуцира негативните ефекти до някъде. Освен това ще изведе Qatar Aiways с едни гърди напред пред техните конкуренти от Etihad и Emirates. Ако някой трябва да лети от Индия или Източна Азия до САЩ, навярно новото предложение ще наклони везните в полза на Доха за сметка на Дубай.

Местните конкуренти също имат специална политика относно забраната. Emirates позволява на пътниците да използват устройствата си до последната минута преди излитане, докато Etihad предлага безплатен Wi-Fi и iPad на своите премиум пътници.

Спечелете два билета за най-дългия полет в света тук