САЩ и Китай постигнаха търговско споразумение в 10 точки.

Благодарение на договора, китайският пазар ще се отвори за американските кредитни агенции и компаниите за кредитни карти, а Китай ще вдигне забраната за внос на месо от САЩ и ще допуска доставки на втечнен природен газ, предава BBC.

Предвидено е още китайските банки вече да могат да оперират на американския пазар, като освен това САЩ ще се отвори за внос на китайски пилешки полуфабрикати.

Американският министър по търговията Уилбър Рос посочва, че сделката трябва да доведе до спад на китайският търговски излишък със САЩ до края на 2017 година.

Обявеното споразумение е първият реален резултат от търговските преговори, които започнаха през миналия месец.

Параметрите по сделката показват доста по мек подход на президента Доналд Тръмп към Пекин, на фона на обещанията му по време на предизборната кампания.

Тогава Тръмп постави етикета „валутен манипулатор” на Китай и искаше да наложи търговски тарифи на китайските стоки, но очевидно от тогава до сега позицията му е станала далеч по-мека.

Освен всичко това, Тръмп настояваше Пекин да окаже натиск на Северна Корея по отношение на нейната ядрена програма.

След като споразумението бе обявено, китайския зам. - министър на финансите Джу Гуангяо, посочи, че икономическите въпроси не трябва да се политизират.