Северна Корея извърши опит с ракета от неизвестен образец, която обаче не е междуконтинентална. Тя е изстреляна от полигон в западната част на страната, съобщиха южнокорейски военни. ч

Първоначално южнокорейската агенция Рьонхап вероятно става дума за балистична ракета. Траекторията на полета на ракетата, изстреляна по-рано днес от Северна Корея, показва, че тя не е била междуконтинентална балистична ракета. Това твърди говорителят на Тихоокеанското командване на САЩ майор Роб Шуфър в съобщение, изпратен до представителството на руската агенция ТАСС във Вашингтон.

Изстреляната от Северна Корея балистична ракета падна в Японско море, извън границите на изключителната икономическа зона, съобщи на свой ред генералният секретар на японското правителство Йосихиде Суга. По думите му ракета не е нанесла никакви щети, тя е летяла 30 минути, изминала около 800 километра и е паднала на 400 километра от японските брегове.

Ракетата бе изстреляна от полигон в западната част на Северна Корея. Последният път КНДР извърши опит с балистична ракета на 29 април. Тогава, по данни на Пентагона и правителството на Япония, ракетата паднала на севернокорейска територия.

Положението на Корейския полуостров се изостри в началото на миналата година, когато Пхенян извърши ядрен опит и по-късно изстреля балистична ракета с изкуствен спътник. През септември 2016 година КНДР извърши още един ядрен опит, а общо миналата година извърши над 20 опити с ракети.

Само на 6 март бяха извършени опити с 4 балистични ракети, една от които падна рекордно близо до Япония – на 200 километра западно от полуостров Ното.