Северна Корея изненадващо успява да осигурява ресурси за развитие на своята ядрена програма, въпреки изолацията, в която се намира.

Икономиката на страната е сравнително малка. Според данните на централната банка на Южна Корея, брутният вътрешен продукт на Северна Корея достига около 30 млрд. долара през 2015 година, което е едва 2.2% от този на Южна Корея.

Въпреки това, комунистическата страна харчи приблизително 25% от БВП-то си за въоръжение, пише CNBC.

“Това е общо взето брутален диктатор, който не отделя почти нищо за сигурността, здравеопазването и образованието на своя народ. Не ме изненадва изобщо, че той налива ресурси в ядрени оръжия, които се надявам никога да не бъдат използвани“, казва Шарън Скуасони, директор на Програмата за превенция на ядрено оръжие към Центъра за стратегически международни проучвания.

Как се финансира Северна Корея? Вижте пет от най-популярните версии.

1. Китай

Около ¾ от търговията на Северна Корея е с нейния комунистически съсед Китай, според данните на Централното разузнавателно управление на САЩ.

"Китай има сериозни лостове, за да влияе на стабилността на Северна Корея, но не може да използва повечето си опции поради последствията, които биха могли да нарушат интересите й в Северна Корея“, казва Скот Шнайдър, директор на Програмата за политики между САЩ и Корея към Съвета за външни отношения.

Пекин има способността да спре доставките на храна и енергия към Северна Корея, посочва той. Все пак, при евентуален колапс на Пхенян, бежанци биха наводнили икономически слабите погранични китайски територии, а Китай определено иска да избегне подобна ситуация.

2. Робски труд в чужбина

Работници от Северна Корея, които насила работят в Китай и Русия, пращат на Пхенян това, което печелят, смята Робърт Манинг, част от Атлантическия съвет. Износът на въглища и минерали също носи валута под формата на китайски юан, долари или евро. „Мисля, че повечето от тези неща захранват техните ядрени ракети“, казва Манинг.

3. Продажба на оръжие

"Икономиката на Северна Корея основно се издържа от търговия с оръжие“, казва Анвита Басу от консултантската компания The Economist Intelligence Unit, чиято работа се фокусира върху Индонезия, Филипините и Северна Корея.

Според нея, Пхенян търгува със страни от Африка, докато, според други политически анализатори, Северна Корея развива ядрената си програма съвместно с Иран.

Северна Корея „продължава да търгува с оръжие и подобни материали, експлоатирайки пазарите и услугите за доставки в Азия, Африка и Средния Изток“, се посочва във февруарския доклад на Съвета за сигурност на ООН.

Според доклада, Пхенян използва собствените си строителни компании в Африка, за да строи военни съоръжения. Миналото лято Египет конфискува кораб от Северна Корея, който пренася 30 000 гранатомети и други части за оръжия, сочи проучването.

4. Лекарства (наркотици)

Северна Корея има „голяма незаконна индустрия за лекарства“, казва Манинг от Атлантическия съвет. „Виждал съм примери на пиратска виагра от Северна Корея, която изглежда доста автентична. Това е значителен източник на валута“, смята той.

5. Киберпрестъпления

Северна Корея стой зад киберпрестъпление за присвояване на 81 млн. долара от сметката на Бангладеш във Федералния резерв на Ню Йорк през миналата година.

Смята се, че китайски посредник е помогнал на Пхенян да осъществи кражбата, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати със случая. Някои китайски финансови компании също са посредничили в кражбата.

През февруари шестима американски сенатора, включително кандидатите за президент Тед Круз и Марко Рубио, изпратиха писмо до Министерството на финансите в САЩ с искане за ограничение на достъпа на Северна Корея до китайски банки.