Северна Корея започна честванията по повод 105-тата годишнина от раждането на "бащата на нацията" Ким Ир Сен. Това се смята за най-важния национален празник в годината, известен и като „Ден на слънцето“, пишат Франс прес и БГНЕС.

Ким Ир Сен управлява страната от 1948 г. Той е известен с крайния култ към личността си. Народът пък го е обявил за „вечния президент“. В КНДР има близо 800 негови статуи, а на името му са наречени стотици сгради. За празниците бяха мобилизирани и силите на реда, като празникът започна с военен парад, на който страната представи модернизирана техника.

Според присъстващи представители на южнокорейската армия, на парада са били демонстрирани нов тип междуконтинентални балистични ракети. Политическите анализатори не отричат възможността така Пхенян да намекне на Вашингтон за ядрената си мощ.

Напрежението между САЩ и азиатската държава се засилва с всеки изминал ден, особено след изявлението, според което „Северна Корея има пълна готовност да отговори на евентуален американски ядрен удар и ще го направи, ако се наложи“. Това заяви преди броени часове Чо Рьон Хе, член на президиума на Корейската народна партия. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля допълнителни санкции срещу Северна Корея, ако Пхенян продължи с ракетите или ядрените си изпитания.

Както съобщи телевизия "Фокс нюз", цитирайки неназован представител на американската администрация, "обмисляме нов пакет дипломатически и икономически мерки, както и мерки в областта на сигурността, в отговор на продължаващите провокации от страна на севернокорейския режим.

Северна Корея трябва да се разбере, че единственият път към сигурно бъдеще и икономическия просперитет е отказът от разработването на ядрени оръжия, балистични ракети и други видове оръжия за масово унищожение."