Гостите на Берлин могат да се окажат в странна ситуация. Наемайки си хостел в града, има вероятност да финансират директно Северна Корея.

Оказва се, че имоти в Берлин, притежавани от правителството на Северна Корея, се отдават под наем като конферентен център и хостел. Те се намират непосредствено до посолството на страната в немския град.

Германското правителство обяви в сряда, че ще предприеме стъпки към ограничаване на тези дейности, които директно носят финансови дивиденти на комунистическата страна, предава CNN.

City Hostel Berlin оперира в една от сградите от 2008 г. насам. Немска медия посочва, че наемът на сградата генерира десетки хиляди евро месечно.

Едва ли връзката на тези обекти се презентира на туристите, когато си наемат стая. Нито в сайта на хостела, нито в профила му в социалните мрежи не е спомената връзката със Северна Корея.

Хостелът се ползва от млади пътуващи хора, студенти и прочее. Офертите са от самостоятелна стая до общо помещение с легла, като цената върви по близо 9 евро на нощувка.

Персоналът на рецепцията в хостела, посочва пред CNN, че няма никаква идея за връзката със Северна Корея. Същото се отнася и за посетителите, които заявяват, че сега научават къде всъщност отиват парите им.

EGI GmbH - компанията, която е посочена като съдържател на хостела, отказва да коментира. От посолството на Северна Корея също не са дали коментар, като са помолили позвънилия им репортер да го направи отново в четвъртък.

Мениджърът на хостела също отказва коментар, като е помолил репортера на CNN да напусне имота.

Въпреки липсата на прозрачност, някои пътници са се досетили за какво иде реч, показва справка в сайта Tripadvisor.

„Не разбрах, докато не се върнах у дома, че този хостел е част от консулството на Северна Корея в Берлин”, пише един от потребителите. „Тези, които се противопоставят на политиката на С. Корея, може и да не искат да отседнат там”, добавя потребителят.

Немското правителство посочва, че ще спази споразумението на ООН за ограничаване на външните източници на финансиране на Северна Корея, за която се смята, че използва парите за развитие на ядрената си програма.

„Трябва да увеличим натиска, за да върнем Северна Корея обратно на масата за преговори”, казва Маркус Едерер, секретар на Федералната външна служба на страната.

„Особено важно е да направим дори повече, за да прекъснем финансовите ресурси, използвани за финансиране на ядрена програма”, добавя той.